Beeldscherm - valkuilen

21 november 2020
4 minuten leestijd

Techniek is iets moois en tegelijk een bron van verleiding en afleiding waarmee je dagelijks wordt geconfronteerd.
Daarom is bezinning over dit onderwerp zo belangrijk.
Als ik alleen al naar mijzelf kijk wat ik allemaal achter een beeldscherm doe is dat best veel: schrijven, bloggen, mailen, foto's bewerken, dingen opzoeken, aankopen, ideeën bewaren, preken luisteren, Bijbel en crea lessen uitwerken en ga zo maar door.

Het gevaar zit in je eigen hart

Alweer een poos geleden schreef ik over het belang van beeldscherm bewust opvoeden en dat het bij jezelf begint.
Vandaag wil ik inzoomen op de valkuilen en gevaren van het beeldscherm gebruik algemeen.
Ik maak daarbij gebruik van artikelen en boeken die ik eerder heb doorgenomen over dit onderwerp.
Misschien dat dit jou ook mag helpen om je op dit onderwerp te bezinnen.

Uiteindelijk zit het gevaar niet in Facebook, Instagram of Pinterest, maar in je eigen hart.

Neem de onderstaande gevaren en valkuilen eens door en probeer voor jezelf helder te krijgen wat voor jou of andere gezinsleden van toepassing is:

De gevaren en valkuilen van internet:

  • Zuigende werking: Natuurlijk is het beeldscherm op zichzelf niet gevaarlijk, maar het is het middel tot internet, games, films enz. en eerlijk is eerlijk op zowel kinderen als volwassen blijkt een beeldscherm een zuigende werking te hebben. Het trekt aan je. Voor de één is dat sterker dan de ander, maar het is goed dit voor jezelf en je kinderen te erkennen. In meer of mindere mate geldt voor iedereen: je komt er niet zo gemakkelijk van los.
  • Tijdrovend: De tijd die je aan de Heere God kunt besteden of andere taken die belangrijk zijn komen in de knel. Je wilt de computer wel dichtklappen, maar vanbinnen denk je: nee ik wil dit toch afmaken of nog even dit afkijken of opzoeken. Voordat je het weet heb je meer tijd besteed achter het beeldscherm dan oorspronkelijk de bedoeling was. Als je je daar bewust van bent kun je je daar achteraf ook schuldig over voelen, omdat je het eigenlijk niet wilt.
  • Vluchtig karakter: Internet heeft een eigen dynamiek. Je wipt zo van het één naar het ander. Als we moeten wachten (bijv. omdat een pagina tijd nodig heeft om te laden) dan checken we ondertussen nog even onze mail of kijken we op Facebook of er nog nieuwe meldingen zijn. We consumeren op zo'n moment meer dan we kunnen verwerken. Van alles een beetje en van veel te weinig om iets echt tot je door te laten dringen. Een boek lezen is anders. Het vraagt concentratie, je moet actief blijven nadenken anders raak je de lijn kwijt.
  • Jij bent het product: Voor google ben je een product. Iedere website en winkel probeert je te triggeren om een bezoek aan hun site te brengen. Daar wordt alles voor uit de kast getrokken. Aanbiedingen en advertenties verschijnen regelmatig ongevraagd op je beeldscherm. Jij bent het product en games en websites hebben maar één doel: jou zolang mogelijk achter hun game of website te houden.
  • De mentale kracht mist om nee te zeggen. Hoewel je jezelf had voorgenomen maar een kwartier tijd te nemen om iets af te werken of op te zoeken, blijkt het op het moment zelf toch veel lastiger. De kracht die je dacht te bezitten om ''nee'' te zeggen mist. De mens is van nature zwak en helemaal niet zo goed opgewassen tegen verleiding en afleiding.
  • Overprikkeld: Door het vluchtige karakter waardoor je van het één naar het andere wipt en het alsmaar consumeren raakt je brein gemakkelijk overprikkeld.
    Ons brein heeft tijd nodig om informatie te verwerken. Meestal krijgt ons brein die tijd niet, omdat we dan alweer met het volgende onderwerp bezig zijn.
    Een overprikkeld brein heeft gevolgen, o.a.: vergeetachtigheid, prikkelbaar, een vol hoofd, je slecht kunnen concentreren,  de rust niet kunnen vinden.
  • Een van de grootste gevaren is.....

    Tot slot is één van de grootste gevaren dat je slechte gewoontes ontwikkelt die lastig te doorbreken zijn!
    Verschillende handelingen, zoals je Facebook of e-mail checken gebeuren automatisch.
    Je bent je er niet meer van bewust dat je 10 minuten geleden ook al hebt gekeken.
    Je kunt hieraan verslaafd raken of in ieder geval dat het je beheerst en je er eigenlijk geen controle meer over hebt.
    Dat is zeker voor christenen niet de bedoeling!

    Herken je bovenstaande valkuilen? Dan kun je zelf maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je er zelf baas over blijft.

Deel bericht :

4 comments on “Beeldscherm - valkuilen”

  1. Ik herken wel veel punten.
    En denk er ook veel over na vooral over hoe ik als voorbeeld bent voor onze kinderen.
    Het geluid van mijn smartphone staat meestal uit zodat ik niet gestoord wordt.
    En nog betrap ik mezelf wel op veel op mijn telefoon kijken.
    Ook al ben ik me er bewust van het blijft een punt van aandacht.

    Groetjes Jessica

    1. Ik herken wat je schrijft, je bent je er bewust en toch zoek je ook nog vaak je weg erin.
      Toch denk ik dat bewustwording de eerste stap in de goede richting is en daarnaast de wil om slechte gewoontes te doorbreken.
      Die openheid naar de kinderen toe is dan ook belangrijk. Laatst had ik mijn telefoon langere tijd uit en toen kreeg ik de vraag waarom ik niet bereikbaar was, ik antwoordde eerlijk dat ik het ook wel eens lastig vind om niet regelmatig op mijn telefoon te kijken en dat zo'n maatregel mij helpt om niet te doen wat ik eigenlijk niet wil.
      Groetjes Amanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook