FILM - Let God

24 december 2021
4 minuten leestijd

Voor wie :

In principe kun je de film met het hele gezin kijken al is deze film niet geschikt voor hele jonge kinderen. Zij zullen de film waarschijnlijk ook niet kunnen waarderen, maar lees ook even het laatste punt om voor je zelf uit te maken of deze film geschikt is voor jullie kinderen.

Waar gaat de film over:

Als de film begint weet je eigenlijk niet meer dan wat op de achterkant van de dvd hoes staat, dat Amelia er alleen voor komt te staan tijdens een tocht naar het westen. Gaandeweg wordt tijdens het kijken het plaatje duidelijk door de flashbacks die je krijgt te zien.

Het is Amelia haar man die vastbesloten is om naar het westen te trekken in de hoop om goud te vinden. Amelia ziet dit helemaal niet zitten, ze ziet er tegenop om haar familie en vrienden te verlaten, maar ze is trouw aan haar man en gaat met hem mee.

Hun huifkar wordt aangevallen door indianen en Amelia overleeft, omdat ze zich niet voorin, maar achterin de huifkar bevindt. Op dat moment staat ze er alleen voor, niet wetend waar ze naar toe moet gaan of wat ze moet doen en dat terwijl de winter aanstaande is.
De film zoomt in op Amelia die alleen moet zien te overleven en dat houdt je als kijker gevangen, zal ze het overleven? En zo ja hoe dan?

Wat ik er van vond:

'Let God' is geen zoetsappig verhaal om bij weg te dromen, maar wel één die wat met je als kijker doet.

Het is een film met weinig woorden en daarom is het des te bewonderenswaardiger hoe Jasmine Jandreau haar rol neerzet als Amelia. Op het moment dat de indianen de huifkar overvallen zie je de angst op haar gezicht, je hoort de geluiden op de achtergrond en hoewel je geen indiaan krijgt te zien, laten deze beelden je als kijker alles weten wat je weten moet.

Houd je daar niet van dan vind je de film wellicht traag en saai, kun je dat waarderen dan is dit een film die indruk zal maken.

Op den duur weet Amelia niet meer hoe ze verder moet en roept ze het uit tot God.
Ze begraaft haar Bijbel en dan gebeurt er iets wat de film een onverwachte wending geeft. Ze ontmoet een kleine indianenjongen. Pas op het einde van de film valt deze gebeurtenis op zijn plaats.

Leerzame en waardevolle momenten:

Wonderlijk genoeg ontdekt Amelia na deze zware beproeving dat God overal is, niet specifiek in een kerk of in goede daden die je doet, maar werkelijk overal.

Deze film levert ook prachtige beelden op bijv. de piano die Amelia tegen het einde van de film vindt. De kleine indianenjongen ligt boven op het verdwaalde instrument, terwijl Ameila erop speelt. Het beeld is prachtig en ontroerend tegelijk.

Dit is een film die ik na het kijken even moest verwerken, omdat het weinig 'luchtige' momenten bevat. Hoe moet je zo'n film precies plaatsen en welke woorden moet je hieraan geven?
Weinig wordt er gesproken en weinig wordt er prijsgegeven en toch wordt er met beelden veel gezegd.

Ik vond het daarom een bijzondere een aangrijpende film, eentje waar je nog even over nadenkt.

Hoe zit het met geweld, taalgebruik en bloot:

Het geweld wordt niet in beeld gebracht. Wel zijn er beelden van haar man die is gedood en die zij moet begraven. Later in de film vindt ze nog een man in het bos die is overleden en tegen het einde van de film ontdekt ze dat de rest van de karavaan ook is gedood door de indianen en vindt ze deze mensen doodgevroren tegen bomen aan en hun huifkarren geplunderd.
Er is geen raar taalgebruik en er komt geen bloot in voor.

Deel bericht :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook