Thuis

  • Planten en begieten in het leven van kinderen

FILM – Marie Heurtin

Date: april 21, 2017 Author: Amanda Categories: Thuis, Uitgelicht 0

 
Marie Heurtin gaat over hoop, doorzetten, volharden, maar bovenal liefhebben dwars tegen alles in.
Naar mijn mening één van de allerbeste en mooiste films die ik ooit heb gezien.
 

Voor wie 

In principe voor alle leeftijden, maar lees even de recensie of je deze film geschikt vindt voor jouw kinderen. Kinderen moeten namelijk wel een bepaalde leeftijd hebben om de gebeurtenissen te begrijpen.
 

Waar gaat de film over

Een waargebeurde film wat zich afspeelt in Frankrijk eind 19e eeuw.
Als laatste wanhoopsdaad wordt Marie, een veertienjarig doofblind meisje, door haar ouders naar het Larnay Instituut gebracht.
Eerst wordt ze daar niet geaccepteerd en terug gestuurd naar huis, maar later haalt zuster Marguerite haar op. Tegen het woord van haar Overste in ontfermt zij zich vastberaden over Marie. Haar missie: de onhandelbare Marie in contact brengen met de buitenwereld.
 

Wat ik ervan vond

Deze film is beslist de moeite van het kijken waard.
Een film die mijn hart diep heeft weten te raken. Het verhaal van de doofblinde Marie Heurtin is in één woord prachtig uitgewerkt en dit mede dankzij de goede acteerprestaties van Isabelle Carré en Ariana Rivoire.

Ook al is Marie doof en blind, en kun je je daar niks bij voorstellen de film brengt dit op bijzonder geslaagde wijze heel dicht bij de kijker. Evenals de intensieve en tedere band die ontstaat tussen Marie die zit opgesloten in het donker en zuster Marguerite die het als haar roeping ziet om haar daaruit te halen.
Het is bijna tastbaar.
Deze film keek ik met onze oudste zoon en net als Gifted hands is dit een film die verrijkt en je als kijker waardevolle lessen meegeeft. Ook levert het net als Gifted hands inhoudsvolle gesprekken op.
Ik houd ervan als films dat doen, want er is zoveel normloze en waardeloze troep als het gaat om films. Dan geniet ik extra als films normen en waarden overbrengen die de moeite van het overdenken waard zijn, die iets toevoegen, een voorbeeld uitdragen om na te volgen.
Marie Heurtin is zo’n film, het doorzettingsvermogen van zuster Marguerite, haar enorme volharding en hoop dat ze heeft voor Marie. Wat als ze het had opgegeven of er niet eens aan was begonnen?
Maar ook Marie die zich hecht aan zuster Marguerite, zodat ook zuster Marguerite kan zeggen
 
”zij is de dochter van mijn ziel, zij heeft mij zoveel gegeven, een wereld waarvan ik niet wist dat die bestond”.
 
Deze film zal je zeker niet onberoerd laten, af en toe moest ik een traantje weg knipperen (en dat gebeurt bij mij niet zo snel) en tegelijkertijd wist de film ook mijn hart te verwarmen.
 

Leerzame en waardevolle momenten

Een paar waardevolle en leerzame momenten heb ik al genoemd. De citaten uit het dagboek van zuster Marguerite vond ik heel waardevol en geeft een inkijkje in hoe zij alles beleeft.
Het feit dat zo’n daadkrachtige beslissing van de wil zo’n uitwerking kan hebben.
Als zuster Marguerite van tevoren had geweten wat het haar zou kosten, zou ze er misschien niet eens aan begonnen zijn, want je weet niet of en welke aanpak zal slagen. En zo is het met veel dingen in ons eigen leven ook.
Toch is het de vastberadenheid, de wil en haar doel voor ogen wat haar drijft. Omwille van Marie wil ze niet opgeven, maar als je de film bekijkt zou je beslist begrijpen als ze het wel had opgegeven.
Als zuster Marguerite op den duur de wanhoop nabij is komt er een waardevol advies van haar dove collega non: ”je hebt de eerste stap al gezet (door Marie naar het klooster te brengen) je kunt nu ook de volgende stap zetten”.
 

Geweld taalgebruik bloot

Geen van dit alles, behalve natuurlijk dat Marie in het begin niet meer dan een wild dier lijkt te zijn. Met regelmaat reageert ze dan ook heftig met agressief verzet als er geprobeerd wordt door zuster Marguerite om eenvoudige handelingen te verrichten zoals het haar borstelen, kleren aan trekken enz.
 

 

 
 
 

Tags:

Verstuur bericht

*