Thuis

  • Planten en begieten in het leven van kinderen

FILM – The good lie

Date: december 6, 2016 Author: Amanda Categories: Thuis, Uitgelicht 1

 

Voor wie: 

Vanaf 12 jaar. zie daarvoor ook het laatste punt.
 

Waar gaat de film over:

The Good Lie is gebaseerd op waargebeurde feiten. Vier Soedanese vluchtelingen krijgen in het vluchtelingenkamp de kans om naar Amerika te gaan. daarmee begint een compleet nieuw leven. Ze sluiten vriendschap met Carrie Davis (Reese Witherspoon).
Het is haar taak als maatschappelijk werkster om een baan voor hen te vinden, maar gaandeweg trekt ze zich ook het persoonlijk lot van deze vier jonge mannen aan.
 

Wat ik ervan vond:

De film laat de eerste helft het leven van  de vier gevluchte hoofdrolspelers als kind zien.
Waar ze leven en waarom ze moeten vluchten. Dat vond ik interessant om te zien.
Andere culturen en levenswijzen hebben mij altijd geboeid.
Je krijgt direct een goed beeld van de achtergrond van deze vluchtingen en het totaal andere land en leven dan wij hier in het westen kennen.
 
De andere helft van de film maak je kennis met Carrie Davis.
Zij wordt neergezet als een westerse, geëmancipeerde vrouw. Losse vriendjes, haar mond op de juiste plek, doet haar eigen zin en laat zich niet snel de les lezen.
Het contrast is direct groot als zij in aanraking komt met de groep vluchtelingen uit Soedan.
Bij hen is er wel duidelijk een rol weggelegd voor de man en vrouw, iets wat voor Carrie totaal vreemd is en dat levert enkele leuke scenes op.
 
De keuze voor de titel ‘The good lie’ gekozen n.a.v. het boek Tom Sawer, wordt duidelijk in de film uitgewerkt.
Een leugen die goed is, zodat de ander daardoor gered kan worden. Maar de vraag is natuurlijk bestaan er goede leugens?

Deze film vond ik interessant om te kijken. Ik denk dat dat het juiste woord is. Hoe verwerken deze mensen hun verleden, hoe reageren ze op een totaal andere cultuur, hoe reageren de westerlingen?
Je raakt betrokken bij de vluchtelingen en komt er al snel achter dat verhalen altijd twee kanten hebben. Wat is het belangrijk je in beide te verdiepen. Deze film hoef ik niet in per se in mijn kast te hebben, maar het is wel een film met een rijke en leerzame boodschap.
 

Leerzame en waardevolle momenten:

Je gaat beter begrijpen hoe situaties door westerlingen compleet verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.
Dat deze vier jongemannen uit een totaal andere achtergrond en cultuur komen, maakt hen niet dom of achterlijk.
Het zijn mensen van vlees en bloed die ieder op hun eigen manier met de situatie en gebeurtenissen uit het verleden omgaan.
De verschillende manieren waarop de jongemannen reageren op de gebeurtenissen en dit verwerken komt goed naar voren.

De vraag is krijgen ze daar ruimte voor of wordt dit direct geïnterpreteerd als ondankbaarheid? Hebben zij recht op hun eigen gevoelens, zoals boosheid en verdriet of moeten ze hun mond houden en dankbaar zijn wat iedereen voor hen doet?
Overigens dankbaar zijn deze mannen ook zeker naar diegene die hen helpen. Ook hierin zie je weer het verschil tussen mensen die echt betrokken zijn bij het lot van deze vluchtelingen en mensen die gewoon hun werk doen en het daar bij laten.

Geweld, taalgebruik, bloot:

één keer een vloek die overigens niet in de ondertiteling wordt neergezet, maar toch jammer dat dit weer gebeurd.
Wat betreft bloot zie je op het moment dat Carrie wordt opgebeld om de vluchtelingen van het vliegveld te halen, dat zij op dat moment in een kamer is samen met een man in bed. Het blijkt al snel dat deze man niet haar echtgenoot is en zelfs niet eens een vaste verkering?
Er is behalve het ontblote bovenlijf van deze vriend niet veel aan bloot te zien, maar de setting in bed is duidelijk.
Als Carrie dan de deur uitgaat om de jongemannen op te halen en haar vriend haar bh nog na gooit is de boodschap duidelijk.
Verder kom je in de film tegen dat iemand die zich namens de kerk zich inzet voor de vluchtelingen zich na het gezamenlijk opruimen met Carrie zich te goed doen aan een fles tequila.
Tot slot komen er ook enkele gewelddadige scenes in voor. In het begin in Soedan waardoor de kinderen gedwongen zijn om te vluchten en later wat ruzies onderling. Deze film met je (oudere) kinderen zien is dus afhankelijk van waar je zelf als ouders de grens legt.
Ik hoop voldoende info te hebben gegeven, zodat je die keuze voor jezelf kunt maken.
 
 
good lie 2
 
 
 

Tags:

1 Berichten: "FILM – The good lie"

  1. Published by: Ariella Date: 15 januari 2017

    Beantwoorden

    Dank je wel!!!

Verstuur bericht

*