Thuis

 • Planten en begieten in het leven van kinderen

Gezinsbinding – gezinsvergadering

Date: februari 19, 2016 Author: Amanda Categories: Thuis, Uitgelicht 3

 

Eerder schreef ik over gezinsbinding,
een gezinsvergadering is zo’n activiteit wat hier onder valt.
Nu de oudste in groep 8 zit en steeds meer activiteiten buitenshuis onderneemt (en straks op het voortgezet onderwijs nog meer) lijkt dit mij mooi om eens te gaan proberen.

 

Anita Kalsbeek, professional organizer en coach schrijft op haar website www.anitamaaktruimte.nl over het hoe, wat en waarom van een gezinsvergadering.
Haart tekst heb ik hieronder met toestemming overgenomen.

Ik kan dit voor mijzelf mooi als leidraad gebruiken en uiteindelijk onze eigen draai eraan geven.

Zo vind ik tijd samen erg belangrijk, omgangsregels en omzien naar anderen singulair dosage.
Dit kun je goed in zo’n vergadering laten terugkomen.

 

Gezinsvergadering

Al eens een gezinsvergadering gehouden? Misschien klinkt het je een beetje vreemd in de oren, maar regelmatig een gezinsvergadering houden kan heel nuttig zijn. Het is een goede manier om even met het hele gezin bij elkaar te zitten en dingen waar het hele gezin mee te maken heeft met elkaar te bespreken.
 

Wat is een gezinsvergadering?

Bij een gezinsvergadering komt het hele gezin bij elkaar om te overleggen. Houd de vergaderingen het liefst wekelijks, op een vaste dag en een vast tijdstip. Zo is voor iedereen duidelijk wanneer de vergadering is. Zorg voor wat lekkers bij de vergadering want het is vooral de bedoeling dat het leuk is. Tijdens de vergadering kun je bespreken wat je wilt. Onderwerpen kunnen zijn:

    

  • Hoe was de afgelopen week?
  • Wat ga je de komende week doen? (afspraken, plannen)
  • Wat zou je graag willen doen de komende week?
  • Wat zou je willen veranderen?
  • Zijn afspraken de afgelopen week nagekomen?
  • Wat zijn de nieuwe afspraken?
  • Wat wil je graag eten deze week? (Kies om de beurt een gerecht en/of maak van te voren regels over wat wel/niet zodat je niet elke dag friet hoeft te eten)

Voorbereiding

Voor de eerste gezinsvergadering zul je eerst aan iedereen moeten uitleggen wat het is en waarom je dit wilt doen. Kies hiervoor een tijdstip dat iedereen rustig bij elkaar zit, bijvoorbeeld het avondeten. Houd ook rekening met eventuele afspraken die al gemaakt zijn voordat je een dag en tijd kiest. Niemand gaat rustig zitten vergaderen als ze eigenlijk ergens anders zouden moeten of willen zijn. Bepaal de regels voor de vergadering (bijv. hoe lang, we luisteren naar elkaar en laten elkaar uitpraten, etc.) en zorg voor een agenda. Vraag ook je kinderen agendapunten in te brengen.
 

De Gezinsvergadering

Plan de vergadering wekelijks op een vaste dag en tijd. Zorg voor drinken met wat lekkers tijdens de vergadering. Laat iedereen zijn verhaal doen, luister naar elkaar en maak duidelijke afspraken. Schrijf de afspraken op, zodat je ze er volgende week weer bij kunt pakken. Je kunt ze eventueel ook op een planbord schrijven zodat iedereen ze kan zien. Vraag na afloop wat iedereen van de vergadering vond. Vooral de eerste keer is het belangrijk om samen even stil te staan bij deze nieuwe gewoonte.
 
Een gezinsvergadering hoort een positieve bijeenkomst te zijn. Let tijdens de vergadering op dat er geen verwijtende sfeer ontstaat. Jullie mogen elkaar vertellen wat er anders en beter kan, en kunnen eventueel samen nadenken over hoe je dat gaat bereiken. Maar besteed ook aandacht aan de positieve dingen. Moedig elkaar aan en geef elkaar complimenten. Dat zal jullie band verstevigen.
 
 

 

Tags: , ,

3 Berichten: "Gezinsbinding – gezinsvergadering"

 1. Published by: Annemarie Date: 25 februari 2016

  Beantwoorden

  Het is het boek ‘Godvrezend nageslacht’ van Denny Kenaston en dan het laatste hoofdstuk. Ik zag dat het wel meer gericht is op een herleving binnen het gezin, en dat er tijdens deze vergadering echt concreet zonden worden beleden en besproken en dat daar het accent op word gelegd. Maar misschien heb je er iets aan! Ik weet alleen niet of het te koop is, ik heb het gekregen van iemand. Hartelijke groetjes Annemarie

 2. Published by: Annemarie Date: 22 februari 2016

  Beantwoorden

  Ha Amanda, mooi zo’n gezinsvergadering! Ik heb er ook wel eens in een boek over gelezen en daarin werd tijdens zo’n moment ook nog speciaal ruimte ingepland voor gebed voor elkaar. Ook werd er gepraat over bepaalde zonden in het gezin die nog niet vergeven of besproken/beleden waren en dat werd op dat moment ook gedaan zodat alles weer ‘opgeruimd’ was. Het kan natuurlijk dat jullie dit al doen en anders misschien een mooie aanvulling? Groetjes Annemarie

  1. Published by: Amanda Date: 22 februari 2016

   Hey Annemarie,
   Dankjwel voor je waardevolle aanvulling!
   Wij hebben nog geen gezinsvergadering gehouden, omdat ik nog niet helemaal uit ben over de invulling.
   Weet jij misschien nog welk boek dat wat was waar dat in stond?
   Ik ben erg benieuwd en je tip neem ik zeker mee!
   Lieve groetjes van hier

Verstuur bericht

*