Thuis

 • Planten en begieten in het leven van kinderen

Tips – maak van VOORLEZEN een waardevol (gezins)moment

Date: januari 31, 2018 Author: Amanda Categories: Thuis, Uitgelicht 0

 
Voorlezen is ontzettend belangrijk en wordt door bibliotheken en scholen gestimuleerd. Alhoewel op scholen heeft het voorlezen in veel gevallen het veld moeten ruimen voor het digibord. En dat is ontzettend jammer, want voorlezen levert echt een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van het kind.
 
Hieronder heb ik 10 voordelen op een rijtje gezet:  

 1. Met interactief voorlezen stimuleer je de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid van kinderen
 2. Voorlezen stimuleert de fantasie
 3. Voorlezen vergroot de woordenschat
 4. Voorlezen daagt uit om zelf te gaan lezen
 5. Door voorlezen maken kinderen kennis met andere boeken dan die ze zelf zouden kiezen
 6. Voorlezen zorgt voor leesbevordering
 7. Voorlezen helpt kinderen te leren luisteren en zich te concentreren
 8. Door voorlezen raken kinderen vertrouwd met allerlei verhaalsoorten en verhaalpatronen
 9. Voorlezen nodigt uit om samen over boeken te praten, zet aan tot interactie
 10. Voorlezen verbroedert: verschillen in leesniveau zijn minder van belang bij voorlezen.

 

Voorlezen – gezinsmoment

Maar van gewoon voorlezen kun je ook een speciaal (gezins)moment maken. Dat kinderen er naar uit gaan zien dat papa of mama gaat voorlezen. Zo zijn wij op dit moment thuis bezig met de klassieker  ”De christenreis” van John Bunyan.
 
Met de onderstaande tips kun je het voorleesmoment zo gaan invullen dat het meer betekenis krijgt. Hierdoor kan voorlezen behalve de eerder genoemde voordelen ook een waardevol  gezinsmoment worden. 
 
Tips :

 • Lees het verhaal vantevoren een paar keer door, zodat je weet hoe de zinnen lopen, waar je de klemtoon moet leggen of juist even moet wachten.
  Als je het verhaal vantevoren hebt doorgenomen kun je ook af en toe oogcontact met de kinderen maken. Heb je nog hun aandacht?
 • Bereid je kinderen erop voor dat ze naar een verhaal gaan luisteren. Je kunt bijvoorbeeld even kort je verwachtingen naar de kinderen toe uitspreken.
 • Las een pauze in, vooral bij lange verhalen en jonge kinderen. Je kunt van tevoren bepalen waar je deze pauze ongeveer zou willen inlassen
  Voor jonge kinderen kan een verhaal al snel lang zijn.
 • Neem een kist of doos en doe daar spulletjes in die bij het verhaal passen, tijdens het verhaal komt er iedere keer een voorwerp uit de de doos tevoorschijn die dan van toepassing is. Denk niet te moeilijk, je kunt ook foto’s of uitgeknipte plaatjes gebruiken.
 • Stel af en toe een vraag om kinderen bij het verhaal te betrekken. Laat hen vooruit denken door te vragen ”wat zou hij/zij nu gaan zeggen, doen of reageren?” Ook kun je vragen stellen om kinderen weer even te herinneren aan iets wat eerder is gebeurd en wat hen helpt om de juiste verbanden te leggen.
 • Zorg voor een plek waar iedereen comfortabel kan zitten. Zittend op kussens op de vloer, op de bank, rondom de open haard of een tafel vol kaarsen. Zorg ervoor dat er geen dingen liggen die het kind teveel af kunnen leiden.
 • Jonge kinderen zou je een knuffel uit kunnen laten kiezen met wie ze het verhaal gaan luisteren.

 

Vind jij voorlezen ook belangrijk? Deel hieronder jouw voorlees tips.
 

 
 
 

Tags: , , ,

Verstuur bericht

*