10 Tips voor je gezinsmoment

25 december 2019
4 minuten leestijd

 
Als gezin hebben we regelmatig een gezinsmoment.
Wij noemen het ook wel Bijbelles, anderen Family night en weer anderen Bijbelfeest.
Graag wil ik 10 tips delen. Aan deze tips blijf ik mijzelf herinneren.
Ik heb ervaren dat het vaak van die gemakkelijke valkuilen zijn tijdens de voorbereiding of het moment zelf.
 
Vul de lijst gerust aan met je eigen tips door je reactie achter te laten.
 
 
1) Bid concreet voor het onderwerp voor je gezinsmoment. Natuurlijk is het soms druk en komt er van alles tussen, maar breng het bij de Heer. Hij weet wat je als gezin nodig hebt. Hij wil ook leiden.
 
2) Richt je op 1 Bijbelse waarheid. Probeer niet téveel in één les te stoppen. Als je er meer over wilt delen met de kinderen neem daar dan extra lessen voor. Splits je thema of onderwerp op.
 
3) Grijp terug op de vorige les. Als je meerdere lessen hebt over 1 onderwerp kun je gemakkelijk teruggrijpen op wat er de vorige keer aan de orde was. Maak daar gebruik van. Kan iemand het kort samen vatten? Weet iemand nog het Bijbelgedeelte of de tekst erbij? Maak gebruik van wat kinderen al weten of eerder hebben geleerd.
 
4) Zorg voor interactie. Willen alle kinderen graag wat zeggen geef dan beurten. Vooral als kinderen die ouder zijn eerder een antwoord weten. Dan kun je vragen van tevoren al voorbereiden door ze op kaartjes te schrijven en om de beurt een vraag laten beantwoorden.
 
5) Geef je les handen en voeten. Vraag jezelf af of je het geleerde voor die week handen en voeten kunt geven. Kun je hen iets praktisch meegeven? Waar wil je die week met elkaar op letten of wat kun je gaan doen?
 
6) Blijf het van Hem verwachten. Als je er plezier aan beleefd om een gezinsmoment voor te bereiden is daar al snel de valkuil dat je het gaat verwachten van je eigen voorbereiding of hoe leuk iets is voor de kinderen. Blijf steeds bedenken dat als de Heere het huis niet bouwt de bouwers tevergeefs zwoegen (Ps 127:1). Juist op momenten dat het even minder lukt is dit zo'n bemoediging. Dat je weet dat het niet afhangt van je eigen inspanningen.
 
7) God werkt het willen en werken in het hart (Fil 2:13). Reageert een kind niet zoals je hoopt of zou willen probeer dan niet alles uit de kast te trekken om bij hem of haar binnen te komen. Misschien kun je er op een later moment op terugkomen, maar ga daar altijd voorzichtig en met wijsheid mee om.
 
8) Zorg dat de sfeer goed is. Als er van tevoren ruzie is geweest tussen de kinderen of als één van de kinderen een standje heeft gehad en dit voor jezelf of het kind niet opgeruimd is kan dit op zo'n moment op een niet leuke manier zichtbaar worden. Houd daar rekening mee. Ook als je van tevoren spanning merkt tussen de kinderen onderling. Praat er met elkaar over of met de kinderen afzonderlijk.
 
9) Geef de moed niet op! Het ziet er bij anderen soms zo mooi uit. Bijzondere gesprekken en gouden momenten die gedeeld worden op internet zijn waardevol, maar kunnen soms de indruk geven dat het altijd zo gaat of zo hoort te gaan. Wat ons betreft zijn er ook momenten waarop het gewoon niet lekker loopt. De kinderen zijn onrustig of een les lijkt niet goed over te komen.
koester daarom die bijzondere momenten, maar verwacht niet dat het altijd een gouden moment gaat zijn.
 
10) Bewaar je les. Misschien kun je het in de toekomst nog een keer doen en dan
aangepast. Soms kom je niet aan alles toe. Onthoud je ideeën, schrijf ze op en bewaar ze. Herhaling is goed voor kinderen.
 
 
Tot slot:
leren en ontdekken doe je niet alleen. Dat vind ik het waardevolle aan gezinsmomenten. Als ouders onderwijs je je kinderen, maar God gebruikt onze kinderen ook om ons als ouders te onderwijzen. Niet altijd gemakkelijk, maar wel belangrijk en waardevol.
Wees er dankbaar voor!
 
 

Deel bericht :

4 comments on “10 Tips voor je gezinsmoment”

  1. Ik denk dat heel veel mensen met kinderen hier echt wat aan hebben. Ga vooral door met het verspreiden van tips. Laat je licht schijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook