Prentenboek: afscheid van opa - over sterven en rouw

25 december 2019
4 minuten leestijd

 
Het is goed om kinderen voor te bereiden op dingen die ze in het leven tegen kunnen komen.
Seksualiteit is hiervan een voorbeeld, maar iets waar minder snel over wordt gesproken is wat er gebeurt als er iemand sterft.

Als het ver weg is hebben we nog wel tijd om het één en ander voor te bereiden om onze kinderen helpen te verwerken, maar als het nu plotseling en dichtbij gebeurt?
 

Prentenboek 'Afscheid van opa'

Van de uitgeverij Gideon kreeg ik het prentenboekje 'Afscheid van opa' als recensie exemplaar toegestuurd. Dit prentenboekje gaat over de opa van Lappa die komt te overlijden. In korte zinnen met eenvoudige woorden wordt uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij het sterven van iemand die je dierbaar is.

Over het verdriet van degene die dichtbij staan, over het definitieve dat iemand op aarde nooit meer terug komt, het uitzoeken van de kist, het condoleren en de begrafenis zelf.

Het zijn allemaal dingen die wij als volwassenen wel weten, maar voor een kind onbekend zijn.

Dit prentenboekje heb ik voorgelezen aan onze jongste twee (7 en 9 jaar).  Onze zoon van 9 was wellicht net iets te groot hiervoor, maar dat maakte niks uit, want n.a.v. het prentenboek kwamen er toch nog veel vragen.
 

Allemaal vragen

Dat begon al bij de tweede bladzijde waar staat: ''Opa is gestorven. Opa is dood.''

Ik vind dood zo'n naar woord en ik gebruik het zeker niet als ik weet dat iemand een kind van God is. Dan zeg ik: hij of zij is nu thuis bij de Heere God in de hemel. Maar dat is niet altijd de taal van kinderen onderling.
Daarom spraken we over het woordje 'dood' en wat dat betekent, of dat het einde is en of dit wel het juiste woord is. Verder kwam ik er achter dat de kinderen heel veel dingen niet wisten.
Met name de jongste niet, zij luisterde aandachtig en had veel vragen. Daarom is het raadzaam om zo'n boekje samen te lezen.
 
Verder kwam ik nog wat dingetjes tegen die mij opvielen
Het 'je' wat door Lappa voor opa wordt gebruikt. 
Opa en Lappa hadden zo stiekem hun grapjes, soms ook stiekem voor oma.
Op de grafsteen staat de tekst: OPA Ik ben de Goede Herder (voor de kinderen was het alsof opa dit over zichzelf zei)

Aangezien het één en ander de kinderen zelf opviel leverde dat interessante gesprekjes op. 

Dit boekje kan ik aanbevelen als je de praktische kant rondom het sterven en begraven met (jonge) kinderen wilt bespreken. Zo heb ik het boekje ook (voor)gelezen.
Als het gaat om de geestelijke kant zou ik ander of aanvullend materiaal gebruiken.

 
Lappa binnenkant
 

Voor wie is dit prentenboekje geschikt?

Dit boekje kan thuis of op school gebruikt worden voor het uitleggen, voorbereiden en bespreken over wat er allemaal komt kijken bij de praktische kant van het sterven van een geliefde.
Het stipt bijna alle onderwerpen aan, maar laat wel ruimte over voor vragen en uitleg. Zo biedt dit prentenboek een opening om met kinderen hierover in gesprek te gaan met behoud van je eigen invulling.

 
Ook als je hier niet direct mee te maken hebt is het goed eens aandacht te besteden aan dit thema. Mochten kinderen hier vroeg of laat mee worden geconfronteerd dan heb je iets om op terug te grijpen.

Overigens is dit prentenboekje alleen geschikt als diegene die sterft geloofde in de Heere Jezus.  Als je dat niet (zeker) weet van iemand kun je niet zeggen dat hij naar de hemel is gegaan.
 

 Tips om dit thema verder uit te werken:

  • Luister en of zing samen naar het lied In het huis van de Vader of Stil maar wacht maar alles wordt nieuw
  • Maak of teken een huis met veel woningen en praat erover hoe het hemels Vaderhuis eruit zou zien.
  • Maak een plakboek of herinneringsdoos met briefjes, plaatjes, foto's en tekeningen van herinneringen, dingen die je nog had willen zeggen, bemoedigende gedichtjes, Bijbelteksten enz.
  • Plant zaadjes of bolletjes om samen te wachten op het nieuwe leven. schrijf op een kaartje de tekst uit Op. 21:15 ''Zie ik maak alle dingen nieuw''. 

 
Afscheid van opa is geschreven door Mirjam Visker, dit is de christelijke versie van het prentenboek 'Dag lieve opa' en wordt uitgegeven door de uitgeverij Gideon en kun je hier bestellen.
 
 
 

Deel bericht :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook