Familie traditie - Lootje trekken, danken en geven

14 april 2020
3 minuten leestijd

In de week dat wij dankdag vierden hebben we lootje getrokken.
Dat sloot mooi aan bij onze dankdag viering. We hebben vorig jaar een heel mooi gezinsmoment met elkaar mogen hebben waar we leerden dat je God dankbaar mag zijn voor elkaar.

Danken voor elkaar

Eigenlijk vonden we dat het een traditie moest worden.

Op bepaalde vaste momenten in het jaar God bewust danken voor elkaar. Omdat we zo'n perfect gezin zijn?
NEE juist omdat we dat NIET zijn. Omdat we merken dat het zo gemakkelijk is om elkaar te wijzen op het lelijke, verkeerde en al het onvolmaakte dat we dagelijks doen.

Tijdens de verwerking van ons gezinsmoment heb ik een dankblad gemaakt die we invulden voor elkaar. Sindsdien vullen we voor ieder kind met de verjaardag dit dankblad in. We gaan nadenken waar we de Heere God voor kunnen danken aangaande die persoon.

We merken dat dit werkt, niet iedereen kan gemakkelijk opbouwende woorden uitspreken naar die ander. Dit zijn mooi gelegenheden om dat toch te doen en te oefenen.

Voor lootje trekken krijgt iedereen een vast bedrag.
Je krijgt op het lootje de naam van diegene voor wie jij je dankbaarheid mag laten blijken door wat voor diegene te kopen. Voor diegene mag je ook een paar lieve en opbouwende woordjes opschrijven. Dat kan in gedicht vorm, maar hoeft. Als je wilt mag je ook iets maken, maar ook dat hoeft niet.

We hebben 2 regels:

  1. Je doet je best om uit dankbaarheid iets moois voor diegene uit te zoeken.
  2. Als je je cadeautje krijgt en je vindt het misschien niet zo leuk dan bedenk je dat diegene zijn/haar best voor jou heeft gedaan en kun je er toch blij en dankbaar voor zijn.

Vrijdag 20 november was het zover. Ver genoeg voor 5 december, zodat ons lootje trekken niet direct met Sinterklaas geassocieerd werd.
We hebben gemerkt dat de kinderen heel benieuwd waren naar wat diegene van het cadeau vond dat ze zelf voor die ander hadden uitgezocht.

Er waren gedichtjes, 1 surprise en dochterlief had een lieve brief.
Ik moest het voor haar opschrijven, dat lukte haar nog niet, maar ze heeft (bijna) iedere letter overgetrokken met een andere kleur stift.
Daar had ze heel veel werk van. Ze had geen moeite om de inhoud van de brief te bedenken, terwijl één van de andere kinderen daar wel moeite mee had. Zo leerden de kinderen ook onderling weer van elkaar.

We maakten de kamer gezellig door vlaggetjes op te hangen, kaarsjes aan en lekkers op tafel.

Nog een nieuwe traditie erbij

Ik kocht zelf nog voor de jongens een kaart met een passende quote en een fotolijstje. Het leek ons mooi om vanaf nu ieder jaar D.V. een nieuwe, passende quote of Bijbelvers voor de kinderen te kopen. Deze kunnen ze dan in hun lijstje verwisselen, zodat ze ieder jaar, een jaar lang een bepaalde tekst of quote van ons als ouders meekrijgen. Dit kun je ook op oudejaarsavond doen.


quote fotolijstje

Ook kocht ik nog polsbandjes voor de jongens met de tekst WWJD,
in de aanbieding vond ik nog fijne leesboeken,

een dvd voor de jongste

een spelletje voor maar 1,49 (Action)

spelletjes

Dit spelletje valt hier goed in de smaak, je kunt ook in teams tegen elkaar spelen. Daar houden wij wel van,
verliezen met z'n tweeën is namelijk minder erg dan in je eentje verliezen!

Al met al kunnen we terug kijken op een geslaagde, blijde en dankbare middag.

brief 600px

Deel bericht :

6 comments on “Familie traditie - Lootje trekken, danken en geven”

  1. Fijn om te lezen hoe jullie het gedaan hebben. Wij hebben ze dit jaar ook met dat idee een fotolijst gegeven. Dankjewel voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook