FILM - De vijf en het geheim van de vuurtoren

24 december 2021
3 minuten leestijd

Voor wie

vanaf ongeveer 7 jaar

Waar gaat de film over

Dit is het eerste deel van 'De vijf'. Net als in de boeken gaat het om het vijftal: George, Julian, Dick, Anne en de hond Timmy. Naar mijn mening is dit de beste film van De vijf die uit is gekomen. Er zijn meerdere delen van deze boekenserie verfilmd met hetzelfde vijftal, alleen bij een aantal andere films komen er toch wat dingen in voor waardoor ik deze hier niet zo snel zou aanbevelen.

In dit eerste deel maken Julian, Dick en Anne (broers en zus) kennis met hun nichtje Georgina (George) als ze bij hen de vakantie mogen doorbrengen.
Deze vakantie wil de vader van George op het rotseiland in zijn laboratorium verder werken aan zijn onderzoek. Hij is bezig met een nieuwe methode om energie op te wekken.
George vindt het maar niks dat haar vader daar naartoe gaat en zij hem tijdens de vakantie moet missen.
Ook van Julian, Dick en Anne moet George in het begin helemaal niets hebben. Maar als ze met elkaar toevalligerwijs in een oude smokkelaarsgrot terechtkomen doen ze een schokkende ontdekking: er zijn serieuze plannen om George’s vader te ontvoeren.
Iemand blijkt het te hebben gemunt op de waardevolle resultaten van het onderzoek waar George haar vader aan werkt. Alleen de politie wil niet naar de kinderen luisteren en de moeder van George neemt het ook niet zo serieus. Op een avond kort daarna geeft de vader van George niet de afgesproken lichtsignalen vanaf de vuurtoren op het eiland. De vijf vrienden besluiten zelf achter de gangsters aan te gaan om de vader van George te redden. Alleen dat blijkt een stuk lastiger dan gedacht, wie kunnen ze vertrouwen en wie niet?

Wat ik ervan vond

Een leuke jeugdfilm om met het hele gezin te kijken. Het valt een beetje in de categorie Snuf de hond.
Deze film wordt nergens té spannend of eng, een aantal keer wordt je op het verkeerde spoor gezet waardoor het alleen maar spannender wordt en je als kijker mee wordt genomen in het avontuur van de kinderen.
Ook de locatie waar de film is opgenomen is prachtig. De beelden spelen zich voornamelijk buiten af op het eiland, je komt al direct in de vakantiesfeer. Hier en daar nog wat humor en je hebt de juiste ingrediënten voor een geslaagde jeugdfilm.

Leerzame en waardevolle momenten

Om te zien hoe vriendschap kan ontstaan en groeien is mooi. Dat verloopt in het begin niet soepel. Met name George zet zich nogal af. Als ze eenmaal vrienden zijn wordt de vriendschap ook beproefd, ook hierin zie je de kinderen worstelen met keuzes die gemaakt moeten worden.
Waardevolle momenten vormen: het samenwerken van de vrienden, hun omgaan met teleurstellingen, vindingrijkheid en de moed om door te gaan en niet opgeven.

Geweld / taalgebruik / bloot

Er is geen grof taalgebruik, maar er wordt wel eens ruzie gemaakt. Ook komt er wat geweld in voor, met name als De vijf de boeven op het spoor komen. Bloot komt er niet in voor, maar je krijgt wel te maken met Georgina die per sé George genoemd wil worden, want ze wil eigenlijk een jongen zijn en dat is ook aan haar uiterlijk en doen en laten te zien.
Met alle aandacht en ook discussie rondom het transgender zijn is dit actueel. Onze dochter vroeg dan ook ''waarom wil ze een jongen zijn'' Dat leverde een goed gesprek op.

Deel bericht :

2 comments on “FILM - De vijf en het geheim van de vuurtoren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook