FILM - Gifted hands

24 december 2021
4 minuten leestijd

Voor wie: 

Voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar.
Persoonlijk vind ik Gifted hands erg geschikt om met schoolgaande tieners te kijken, omdat er een goede boodschap in zit om met hen na te bespreken

Waar gaat de film over:

Deze film is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van dokter Ben Carson. Eén van de meest vooraanstaande hersenchirurgen ter wereld.

Het verhaal begint als dr. Ben Carson al een succesvol hersenchirurg is. Hij kijkt terug op zijn leven waarin je  hem ziet opgroeien vanaf zijn jeugd tot aan zijn jaren op de universiteit.

Maar voordat hij zover kwam heeft hij wel wat obstakels moeten overwinnen. Hij groeide op zonder vader, zijn moeder was niet erg rijk, hij had agressie problemen en op school bestonden er nog vooroordelen t.a.v. mensen met een donkere huidskleur.

Zijn moeder speelt een bijzondere rol in wat Ben Carson uiteindelijk heeft weten te bereiken. Zij was degene die in hem geloofde, hem aanmoedigde en hem leerde om niet op te geven.
Zij drong erop aan dat Ben Carson zijn verbeelding en intelligentie gebruikte en in zichzelf bleef geloven.
Zo wist Ben Carson zijn slechte schoolresultaten om te zetten in goede cijfers, belandde hij uiteindelijk op een vooraanstaande universiteit en wist hij zijn droom waar te maken en één van ‘s werelds beroemdste neurochirurgen te worden'

Wat ik ervan vond:

Heel eerlijk gezegd had ik n.a.v. de trailer iets meer verwacht.
Het verhaal gaat vrij snel. Sommige leeftijdsfasen van Ben Carson hadden veel meer uitgewerkt mogen worden waardoor je gebeurtenissen beter kunt verwerken. Bijvoorbeeld het gedeelte dat je hem ziet worstelen met zijn agressie.
Ik houd er niet van als dingen zo snel gaan. Daarom heeft deze film meer iets weg van een verhaal dat iets teveel in één film wil vertellen.
Er wordt steeds net iets te kort bij stil gestaan om er echt goed in te komen.

Tegen het einde van de film, als de volwassen hersenchirurg Carson een oplossing moet vinden voor zijn probleem om de twee kinderen (siamese tweeling) van elkaar te scheiden zonder daarbij één te verliezen, komt hier verbetering in. Hier zitten zeker ontroerende en aangrijpende momenten bij. Des te meer omdat het waargebeurd is.

Daarom vind ik de film de moeite van het kijken waard. Waarschijnlijk ligt dat ook aan de vele leerzame en waardevolle momenten die in de film zitten. Het heeft mooie gesprekken tussen mijn oudste zoon en mij opgeleverd.

Als christen vond ik de herhaalde boodschap van de moeder ''geloof in jezelf'' i.p.v. ''geloof in en vertrouw op de Heere God die jou het talent heeft gegeven'', jammer.
Maar dat kun je natuurlijk na de film met elkaar bespreken.

Mooi vond ik ook het extra materiaal wat erbij zat. Dit duurt kort, maar is wel de moeite waard om met je kinderen te zien en te bepreken.

Houd je van waargebeurde verhalen of films met een leerzame boodschap, dan zul je deze film, ondanks de minpunten die ik eerder noemde, toch kunnen waarderen.

Ik vond het een verrijkende film, het voegt iets toe. Geen plat vermaak waarbij je je tijd nutteloos verdoet.

Leerzame en waardevolle momenten

Leerzaam vond ik het doorzettingsvermogen van Ben Carson.
De obstakels zoals zijn slechte schoolcijfers, de moeite die hij had met agressie en met het volgen van de colleges op de universiteit. Dokter Ben Carson is niet zomaar gekomen waar hij nu is.
Je kunt niet alles afschuiven op een slechte leerkracht, school of andere omstandigheden.
Je bent er zelf ook bij, je instelling, inzet en (leer)houding zijn bepalend en dat wordt in de film duidelijk naar voren gebracht.
Zeker in deze tijd waar het lijkt of het falen van kinderen of volwassenen soms wel heel snel wordt toegeschreven aan omstandigheden of mensen erom heen.
Dit is voor kinderen en jongeren een belangrijke levensles.
Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leren en gevolgen van je eigen daden accepteren.

De passie en gedrevenheid van deze neuro arts, zijn dagelijkse gebedsleven en erkenning dat hij zijn gave (gifted hands) van God heeft gekregen zorgen eveneens voor waardevolle momenten. Een hersenchirurg met een hart en ziel voor zijn patiënten!

Geweld, taalgebruik, bloot:

Er wordt wel geweld in laten zien, omdat dr. Ben Carson hier in zjin jeugd mee worstelde. Dit wordt ook in beeld gebracht. Het is een tijdje geleden dat ik de film heb gezien, maar er was geen grof taalgebruik en bloot voor zover ik mij herinner.

quote Ben Carson

Deel bericht :

4 comments on “FILM - Gifted hands”

 1. Hoi Amanda,

  Altijd handig je dvd tips. Heb poos geleden de sugarkreek en Let God gekeken met de kinderen. Dat viel goed in de smaak. .nu op zoek naar Nog meer christelijke dvd's voor kinderen. Hierboven is nog te moeilijk voor onze kinderen. Mag ik vragen waar ik christelijke dvd's kan vinden?
  Heel erg bedankt voor je inspiratie!

  Groetjes marije

  1. Hoi Marije,
   Bedankt voor je reactie, altijd leuk om te lezen en ik ben blij dat je er wat aan hebt.
   christelijke dvd's koop ik meestal in de evangelische boetiek of ik bestel ze online (bijv. bij gospel.nl of kameel.nl),in de bibliotheek kun je soms wel christelijke dvd's lenen en in de kringloop kun je ook nog wel eens slagen.
   Daar heb ik er laatst nog 2 gekocht voor 1 euro per stuk.

   Groetjes Amanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook