FILM - Marie Heurtin

25 december 2019
4 minuten leestijd

 
Marie Heurtin gaat over hoop, doorzetten, volharden, maar bovenal liefhebben dwars tegen alles in.
Naar mijn mening één van de allerbeste en mooiste films die ik ooit heb gezien.
 

Voor wie 

In principe voor alle leeftijden, maar lees even de recensie of je deze film geschikt vindt voor jouw kinderen. Kinderen moeten namelijk wel een bepaalde leeftijd hebben om de gebeurtenissen te begrijpen.
 

Waar gaat de film over

Een waargebeurde film wat zich afspeelt in Frankrijk eind 19e eeuw.
Als laatste wanhoopsdaad wordt Marie, een veertienjarig doofblind meisje, door haar ouders naar het Larnay Instituut gebracht.
Eerst wordt ze daar niet geaccepteerd en terug gestuurd naar huis, maar later haalt zuster Marguerite haar op. Tegen het woord van haar Overste in ontfermt zij zich vastberaden over Marie. Haar missie: de onhandelbare Marie in contact brengen met de buitenwereld.
 

Wat ik ervan vond

Deze film is beslist de moeite van het kijken waard.
Een film die mijn hart diep heeft weten te raken. Het verhaal van de doofblinde Marie Heurtin is in één woord prachtig uitgewerkt en dit mede dankzij de goede acteerprestaties van Isabelle Carré en Ariana Rivoire.

Ook al is Marie doof en blind, en kun je je daar niks bij voorstellen de film brengt dit op bijzonder geslaagde wijze heel dicht bij de kijker. Evenals de intensieve en tedere band die ontstaat tussen Marie die zit opgesloten in het donker en zuster Marguerite die het als haar roeping ziet om haar daaruit te halen.
Het is bijna tastbaar.
Deze film keek ik met onze oudste zoon en net als Gifted hands is dit een film die verrijkt en je als kijker waardevolle lessen meegeeft. Ook levert het net als Gifted hands inhoudsvolle gesprekken op.
Ik houd ervan als films dat doen, want er is zoveel normloze en waardeloze troep als het gaat om films. Dan geniet ik extra als films normen en waarden overbrengen die de moeite van het overdenken waard zijn, die iets toevoegen, een voorbeeld uitdragen om na te volgen.
Marie Heurtin is zo'n film, het doorzettingsvermogen van zuster Marguerite, haar enorme volharding en hoop dat ze heeft voor Marie. Wat als ze het had opgegeven of er niet eens aan was begonnen?
Maar ook Marie die zich hecht aan zuster Marguerite, zodat ook zuster Marguerite kan zeggen
 
''zij is de dochter van mijn ziel, zij heeft mij zoveel gegeven, een wereld waarvan ik niet wist dat die bestond''.
 
Deze film zal je zeker niet onberoerd laten, af en toe moest ik een traantje weg knipperen (en dat gebeurt bij mij niet zo snel) en tegelijkertijd wist de film ook mijn hart te verwarmen.
 

Leerzame en waardevolle momenten

Een paar waardevolle en leerzame momenten heb ik al genoemd. De citaten uit het dagboek van zuster Marguerite vond ik heel waardevol en geeft een inkijkje in hoe zij alles beleeft.
Het feit dat zo'n daadkrachtige beslissing van de wil zo'n uitwerking kan hebben.
Als zuster Marguerite van tevoren had geweten wat het haar zou kosten, zou ze er misschien niet eens aan begonnen zijn, want je weet niet of en welke aanpak zal slagen. En zo is het met veel dingen in ons eigen leven ook.
Toch is het de vastberadenheid, de wil en haar doel voor ogen wat haar drijft. Omwille van Marie wil ze niet opgeven, maar als je de film bekijkt zou je beslist begrijpen als ze het wel had opgegeven.
Als zuster Marguerite op den duur de wanhoop nabij is komt er een waardevol advies van haar dove collega non: ''je hebt de eerste stap al gezet (door Marie naar het klooster te brengen) je kunt nu ook de volgende stap zetten''.
 

Geweld taalgebruik bloot

Geen van dit alles, behalve natuurlijk dat Marie in het begin niet meer dan een wild dier lijkt te zijn. Met regelmaat reageert ze dan ook heftig met agressief verzet als er geprobeerd wordt door zuster Marguerite om eenvoudige handelingen te verrichten zoals het haar borstelen, kleren aan trekken enz.
 

 

 
 
 

Deel bericht :

4 comments on “FILM - Marie Heurtin”

 1. Leuk joh, dank je wel dat je terug reageert!

  Grappig, die herkenning. Komende winter willen we graag beginnen aan 'het kleine huis op de prairie' (dan zit onze ooudste op de middelbare school en onze tweede in groep 8). 'n Heerlijke serie, die Lief en ik keken toen we pas getrouwd waren.. zo knus en leuk!
  Familie Robbinson hebben we ook gekeken en de serie Nathalie ook, door de afgelopen jaren heen. We zijn nu bezig met 'Jody en het hertenjong'. Onze zoons zijn nu bijna 11 en 12,5 (en ons dochtertje is 6, maar die kijkt nog lekker vrijwel niks thuis op t scherm).

  'De vijf' heb ik meteen gereserveerd bij de bieb! Super bedankt voor de tip!!

 2. Dank je!
  Ik ben zo blij dat je over films schrijft joh!
  Wij kijken eigenlijk helemaal niet zo vaak films (terwijl het eigenlijk soms gewoon heerlijk is, saampjes achter een goeie film), dus ben er ook niet zo in thuis.
  Onze kids gaan nu richting de puberteit en dan is het gewoon zo fijn om een beetje te weten wat voor ons waardevolle films kunnen zijn.
  Dank je wel voor het schrijven hierover!!
  Meer tips altijd welkom!

  ps: Enne.. heb je dat ook wel eens, dat je vooral ff lekker wil lachen bij een film met je kids?
  Wij hebben er eentje, die houdt gewoon niet altijd van spannende, verdrietige films (of boeken, daarom leest hij eindeloos Kameleonnetjes enzo), die vindt het gewoon heerlijk als iets vrolijk en grapppig is.
  Heb je daar ook nog een leuke tip voor?

  1. Dankjwel voor je leuke reactie. Ja ik zou eigenlijk wel meer recensies willen plaatsen, maar zo vaak ontbreekt het dan weer aan tijd.
   Je hebt helemaal gelijk dat ieder kind verschillend is, dat merk ik hier thuis ook.
   Wat ik zelf heel leuk vind en wat je met iedereen kan kijken is het Kleine Huis op de prairie.
   Wij hebben de hele serie en vooral die eerste dvd's zitten gewoon zoveel leuke afleveringen waar je zo bij kunt lachen.
   Verder hebben wij ''De familie Robinson'' (tekenfilm serie).
   Ik weet niet hoe oud jullie zoon is? Maar welke ook heel leuk is en al vanaf een jaar of 7/8 gekeken kan worden is de film ''De vijf en het Geheim van de vuurtoren'' (beetje Kameleonachtig in de zin van leuke/spannende avonturen die kinderen beleven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook