Genderideologie: hoe maak je kinderen weerbaar ?

14 oktober 2022
4 minuten leestijd

Voel ik mij meer een jongen of meisje? Val ik op meisjes of jongens? Vragen waar de meeste kinderen en jongeren voorheen niet uit zichzelf mee kwamen, maar nu door de maatschappij aan hen wordt opgedrongen. Er wordt twijfel gezaaid. En deze twijfels kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de identiteitsontwikkeling van jonge en oudere kinderen. Daarom is het zo belangrijk om kinderen hierin weerbaar te maken. Hieronder vind je een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

Maak je kinderen weerbaar

1. Erken de hele Bijbel

Leer kinderen dat de Bijbel over alle gebieden van je leven het voor het zeggen heeft en niet je hart. De Bijbel laat zien wat Gods wil is en hoe we met dingen mogen omgaan. We zijn duur gekocht. Niet alleen wij als verstandelijke mens, maar ons hele wezen. Dat is inclusief ons lichaam, onze wil en gevoelens. De genderideologie neemt het hart als uitgangspunt. Niet wie je bent bepaalt het geslacht, maar je gevoel. Alleen de Bijbel maakt duidelijk dat ons hart helemaal niet betrouwbaar is (Jer 17:9 ).

2. Denk Bijbels.

Kinderen moeten leren om Bijbels te denken en weten dat dit recht in gaat tegen het denken van de wereld (1 Joh 2:15,16). De wereld leert wat we moeten denken over gender, het huwelijk en seksualiteit. Het woord seksuele vorming zegt het eigenlijk al: kinderen worden in hun denken gevormd. Wij mogen hen leren hoe ze Bijbels moeten denken door hen hierin te onderwijzen en het zelf voor te leven.

3. Niet actief steunen wat God afkeurt

Er is een verschil tussen de ander en zijn of haar gevoelens respecteren en actieve steunbetuiging. Dit wordt vaak met elkaar verward. In de maatschappij en op steeds meer scholen wordt iedereen geacht om actief uit te dragen dat ze de ander, die zichzelf op wat voor manier ook uit, steunen. Denk bijvoorbeeld aan paarse vrijdag en het hijsen van de regenboogvlag. Leg kinderen uit waarom je hier als christen niet aan mee kunt doen. We mogen iedereen met respect behandelen, maar niet actief steunen wat in gaat tegen Gods bedoeling.

4. Maak Bijbelse keuzes

Wanneer je bepaalde keuzes maakt vanuit je geloof die afwijken van de mensen om je heen leg dan altijd uit waarom je die keuze maakt. Laat in de Bijbel zien waar iets staat. Zo leren kinderen dat de Bijbel relevant is voor deze tijd en bepalend is voor de keuzes die je maakt.

5. Benoem de verschillen

God schiep de man en de vrouw, Laat kinderen zien hoe mooi die verschillen zijn en dat God het zo heeft bedoeld. Betrek hier ook de fysieke en emotionele verschillen tussen man en vrouw bij. Die bevestigen wat in de Bijbel staat geschreven.  Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, maar niet gelijkaardig.

 6. Spreek de waarheid in liefde

Leer kinderen om de waarheid in liefde te spreken. Dat betekent dat je niet opzettelijk de ander kwetst of probeert te overtuigen van jouw gelijk. Kinderen moeten leren luisteren naar de ander door goede vragen te stellen en vriendelijkheid betonen zonder af te doen aan de waarheid. Dat is niet gemakkelijk, maar dat mogen we hen leren in afhankelijkheid van de Heere God.

7. Bid met en voor elkaar

Het gebed is een krachtig wapen. Bid voor de regering, de scholen, de mensen die worstelen met hun geslacht of identiteit. Heb hen lief. Bid dat je met elkaar staande mag blijven en kracht mag ontvangen om tegen de stroom in te zwemmen.

Laten we ons als gelovigen niet monddood maken, wees niet angstig om op te komen voor wat waar en betrouwbaar is. Maar doe dit alles in liefde en met wijsheid.

Wandel met wijsheid bij hen die buiten zijn, en buit de geschikte tijd uit. Laat uw woord altijd aangenaam zijn, met zout smakelijk gemaakt, opdat u weet hoe u iedereen moet antwoorden. Kol 4:5,6

Deel bericht :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook