'Hé sukkel! '
'Kijk toch eens uit dikzak'
'Jij verpest ook altijd alles'
'Ben je nou zo dom of doe je nou zo dom?'
'Jij bent lelijk'
'Iedereen mag meedoen, behalve jij!'
'Jij stelt echt helemaal niks voor'
Wat doen deze woorden met jou wanneer je dit leest?
Wat denk je? Wat voel je? Er staat in Spreuken 18:21 dat dood en leven in de macht van de tong zijn. Woorden hebben kracht en waarde, ze doen iets met de ander. Wanneer je regelmatig hetzelfde hoort is de kans groot dat je het gaat geloven. En wanneer je iets gaat geloven ga je je er uiteindelijk naar gedragen. Woorden hebben de kracht om iemand af te breken, te vernederen en te ontmoedigen. Maar woorden hebben ook de kracht om op te bouwen, te troosten en te bemoedigen.
In Efeze 4:29 staat: Laat er geen vuile taal uit uw mond komen, maar wel iets goeds, wat nuttig is tot opbouw, opdat het genade geeft aan hen die het horen. Hoe mooi zou het zijn wanneer we onszelf daar meer in zouden gaan oefenen. Want lieflijke woorden zijn een honingraat, zoet voor de ziel en genezing voor de beenderen (Spr. 16:24). En een woord op het juiste moment gesproken, is als gouden appels in zilveren schalen (Spr 25:11).
Om jou te helpen om de ander met woorden op te bouwen heeft Thuisgeloven kaartjes ontworpen. Hierop kun je schrijven waarom je dankbaar bent voor die ander, de ander bemoedigen of iemand laten weten wat je voor hem of haar bidt.
Het kaartje laat je vervolgens achter voor een onbekende in de trein, in de broodtrommel van je geliefde of onder het kussen van je kind. Maar je kunt het kaartje ook vastmaken aan een cadeautje of gebruiken om je vrienden, de leerkracht of (zondagsschool ) medewerkers te bedanken of bemoedigen.
Genoeg mogelijkheden om de kaartjes van “Gouden woorden voor jou” te gebruiken waardoor je rijkelijk kunt strooien met woorden die de ander opbouwen. Maar ook zonder deze kaartjes kun je de ander bemoedigen. Zeg of schrijf het op en doe dat gewoon iets vaker dan je van jezelf gewend bent.