Leren danken

23 januari 2021
3 minuten leestijd

Leren danken, daar kun je niet jong genoeg mee beginnen. Daarom hebben we een dankboekje uitgegeven dat je daarbij wil helpen. Dit dankboekje is bedoeld om de dag met je kind door te praten te danken voor wat je hebt ontvangen.

Het werkt heel eenvoudig:

  1. Bedenk wat je die dag hebt gedaan en beleefd
  2. Tel je zegeningen, waar kun je voor danken?
  3. Schrijf datgene op wat er die dag uitsprong.
  4. Gebruik de ruimte op het papier om iets schrijven, tekenen of op te plakken wat je herinnert aan die dag

Waarvoor danken

Om je te helpen staan er aan de linkerkant de volgende zeven categorie├źn opgesomd:

Geloof: Wanneer kinderen uit geloof iets hebben gedaan of juist hebben gelaten mag je uitleggen dat zelfs het geloof een cadeau is van de Heere God, Hij geeft het. Je kunt ook een geloofsuitspraak van je kind opschrijven.

Gekregen: Je kunt denken aan cadeaus en kleding, maar misschien hebben ze wel een mooi compliment gekregen, ook dat kun je opschrijven.

Gedaan: Dat kan een uitstapje zijn, maar ook iemand helpen of troosten. Dan kun je danken dat God je liet zien wat iemand anders nodig had en dat je in staat was om dat te geven.

Buiten: Die mooie paddenstoel of prachtige kleuren in de lucht voordat de zon ondergaat is ook iets waar je kinderen voor kunt leren danken. Steeds weer wijzen op de Schepper Die alles zo mooi heeft bedacht en gemaakt, zodat kinderen leren om Hem daarvoor te danken.

Leuk: Niet alles is leuk, maar soms zijn er dingen die leuk zijn. Praat daarover met de kinderen. Het is een categorie die je ook kunt veranderen in een gebed. Bijvoorbeeld als iets niet leuk was kun je daar samen voor bidden.

Mensen: familie, vriendjes of misschien wel een onbekende die iets vriendelijks deed. De mens is geschapen naar Gods beeld, herkennen we iets van Hem in anderen? Ook daar mogen we voor danken.

Geleerd: leren zwemmen of fietsen. Zomaar wat dingen waar je voor kunt danken, maar wat denk je van ''sorry'' zeggen wanneer je dat moeilijk vindt? Of niet boos worden terwijl je wel gewend bent om zo te reageren. Ook dat zijn dingen waar God bij wil helpen. We mogen Hem danken als Hij daarin groei geeft.

Doel van het dankboekje

Niet alle categorie├źn zijn iedere dag aan de orde. Daarom kun je aanvinken wat die dag wel van toepassing was. Het dankboekje wil kinderen helpen om zich al jong te focussen en te bedenken wat: Waar is, wat eerbaar is, wat rechtvaardig is, wat rein is, wat lieflijk is, wat welluidend is, maar ook als er enige deugd is of als iets welluidend is.

Paulus schrijft in zijn brief aan de Filipenzen (4:8) over deze dingen: BEDENK DAT! Zodat we God de Vader leren danken voor alles wat we ontvangen: ''En dank altijd voor alle dingen God en de Vader in de Naam van onze Heere Jezus Christus.'' Efeze 5:20

Mijn gebed is dat het dankboekje daar een bijdrage aan mag leveren en jou kan helpen om dat handen en voeten te geven.

Bestel het dankboekje hier voor 7,00 (voor twee).

Deel bericht :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook