Smartphone - bewustwording

12 november 2021
4 minuten leestijd

Wanneer je merkt dat je smartphone steeds meer beslag legt op jouw tijd, aandacht en energie. Je vaak gedachteloos door je social media account scrollt of vaker dan noodzakelijk je mail of het nieuws checkt. Of je ontdekt dat je zelf eigenlijk geen goed voorbeeld bent voor je kinderen wanneer het gaat om je smartphone gebruik dan wordt het wellicht hoog tijd dat je de teugels weer in handen neemt.

Verslavingstest

Ben je nog niet helemaal overtuigd of jij bij die groep hoort? Doe dan eens de onderstaande verslavingstest van dr. David Greenfiels *

Deze verslavingstest kun je ook je kinderen laten doen, vul het samen in of gebruik het als inleiding op een tieneravond wanneer je dit onderwerp bespreekbaar wilt maken.

Het enige wat je hoeft te doen is turven wanneer je de vraag bevestigend kunt beantwoorden.

  1. Zit je meer op je smartphone dan je denkt?
  2. Zit je regelmatig gedachteloos zonder echte aandacht achter je telefoon?
  3. Heb je het gevoel dat je het besef voor tijd kwijtraakt wanneer je achter je telefoon zit?
  4. Besteed jij meer tijd aan het chatten, mailen of appen met mensen dan dat je persoonlijk met mensen praat?
  5. Breng je langzaamaan steeds meer tijd met je telefoon door ?
  6. Zou je willen dat je wat minder met je telefoon bezig was?
  7. Slaap je regelmatig met je telefoon naast je bed of onder je kussen?
  8. Bekijk en beantwoord jij berichten de hele dag door, ook als je daarvoor andere activiteiten moet onderbreken?
  9. App, mail, twitter, chat, Facebook of internet jij wel eens wanneer je auto rijdt of andere dingen doet die gerichte aandacht en concentratie vragen?
  10. Heb je het gevoel dat je telefoongebruik soms ten koste gaat van je productiviteit?
  11. Staat het je tegen om je telefoon niet bij de hand te hebben, ook als is het maar even?
  12. Voel je je ongemakkelijk wanneer je je telefoon per ongeluk thuis of in de auto hebt laten liggen? Of als je geen bereik hebt of je telefoon kapot is?
  13. Ligt je telefoon tijdens het eten op tafel of in het zicht?
  14. Wanneer je telefoon rinkelt, piept of zoemt, voel je dan de drang om te checken of er een berichtje, app, update, tweet of mail is binnengekomen?
  15. Grijp je meerdere keren per dag onbewust naar je telefoon, ook als je weet dat er waarschijnlijk niets nieuws of belangrijks is?

De score

De score die Greenfield eraan verbindt is als volgt:

1-2 vragen aangevinkt: Je gedrag is normaal, maar dat betekent niet dat je hele leven zich op je telefoon hoeft af te spelen.
3-4 vragen aangevinkt: Je gedrag neigt naar problematisch of dwangmatig telefoon gebruik.
5 of meer: Het is waarschijnlijk dat je een problematisch of dwangmatig smartphone gebruik hebt.
8 of meer: Heb je meer dan 8 vragen bevestigend beantwoord overweeg dan een gesprek met een psycholoog of psychiater die gespecialiseerd is in gedragsverslavingen.

Dit is een ontnuchterende test. De meeste mensen met een smartphone scoren boven de 5. Het probleem is veel groter dan we denken. Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen je ziet met een telefoon in hun handen. Het feit dat iedereen het doet betekent echter niet dat het goed is of dat je het normaal moet gaan vinden. Dat is het niet. Het kan wel degelijk schade en het is belangrijk om bij jezelf te beginnen wil je je kinderen hierin ook wijs in kunnen opvoeden.

Stap 1: bewustwording

Dit was voor mij de reden om mijn eigen smartphone gebruik kritisch onder de loep te nemen. Ik ben begonnen met inventariseren hoe, waarvoor en wanneer ik mijn smartphone gebruik. Die bewustwording is een eerste stap. Daarom ben ik ook 24 uur digitaal gaan vasten waarbij ik helemaal geen smartphone of ander beeldscherm gebruikte. Dit geeft al heel veel inzicht in je eigen gebruik. Dan kom je erachter hoe vaak je geneigd bent om even je mail te checken of een appje te beantwoorden. Daarnaast ben ik gestopt om mijn telefoon mee naar de slaapkamer te nemen. Onze kinderen mogen dat ook niet. Ik plan mijn taken die ik online moet uitvoeren nu in en ik gebruik een gewone wekker en papieren lijstjes voor mijn to do list en boodschappen.

Kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. De komende tijd hoop ik hier meer over te delen.

* Dr. Greenfield is oprichter van het Center for Internet and Technology Addiction en docent psychiatrie aan de School of Medicine van de University of Connecticut. De originele test kun je hier vinden: https://virtual-addiction.com/smartphone-compulsion-test/

Deel bericht :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook