Poster: Smartphone en stille tijd

17 september 2022
3 minuten leestijd

Afgeleid

Stille tijd vraagt om gerichte aandacht. En dat is iets waar steeds meer mensen en ook jongeren moeite mee hebben. Een hele grote afleider die hieraan bijdraagt, is de smartphone. Dit komt omdat online gaan gemakkelijk en snel behoeften bevredigt. Dit kan de behoefte zijn aan iets nieuws, plezier, actie of jezelf belangrijk of nodig voelen. Wanneer deze behoefte wordt bevredigd komt er dopamine vrij in je hersenen en dit zorgt voor een prettig gevoel. Na verloop van tijd zakt dit gevoel weer weg, maar je hersenen hebben de koppeling tussen de smartphone en de dopamine al gemaakt. Voordat je het weet grijp je onbewust weer naar je smartphone voor een nieuwe dopamine kick. App ontwikkelaars zijn hiervan op de hoogte en maken hier volop gebruik van. Het is echt niet verwonderlijk dat we niet zo gemakkelijk onze telefoon weg kunnen leggen.

Ik zit al vol

Maar de gevolgen zijn groot, dit geldt ook voor het houden van stille tijd. Je bewust richten op de Heere God en wat Hij door Zijn Woord tot jou te zeggen heeft gaat lastig wanneer je hoofd al vol zit met andere berichten die je zojuist ingedronken hebt. Vergelijk het maar eens met eten. De meeste ouders zullen hun kinderen niet laten snoepen vlak voordat het eten op tafel komt. Dan zijn de buiken immers al gevuld en is er geen ruimte meer voor de gezonde maaltijd.

Zien op je mobiel of zien op Jezus

Maar hoe zit het met de geestelijke maaltijd? Ons hoofd kunnen we vullen met van alles en nog wat, maar onze hersenen hebben net als onze magen niet de onbeperkte capaciteit om alles te verwerken.  Onderstaande afbeelding wil dat duidelijk maken. Zien op je mobiel levert je iets op, zien op de Heere Jezus ook. En waarom zou je dat van tijd tot tijd niet met elkaar bespreken? Print hier de poster gratis uit in de webshop en ga met elkaar in gesprek. Waar liggen de valkuilen en hoe kun je voorkomen dat je téveel achter een schermpje zit? Hoe kun je ervoor zorgen dat je je focus blijft houden op de Heere Jezus? Moeten er dingen veranderen? Zo ja wat en hoe. Kunnen jullie elkaar helpen? En mag je elkaar aanspreken op mobiel gebruik? Wanneer je dit met elkaar bespreekt zet je een eerste stap. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitwerken van goede afspraken en nodige veranderingen? Hieronder vindt je een aantal boekentips om je hier meer in te verdiepen.

Het schermwijze gezin - Technologie een goede plek geven in huis
Auteur: Andy Crouch

Altijd en overal
auteur: Tony Reinke

Pelgrim in medialand
Auteur: Steef de Bruijn

Iparents
Auteur: Steef de Bruijn en Steven Middelkoop

Deel bericht :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook