The Passion (2)

14 april 2022
3 minuten leestijd

Omdat steeds meer kinderen op de basisschool naar (een gedeelte) van de The Passion kijken en ik hier wel eens vragen/opmerkingen over krijg, heb ik hieronder de volgende post geschreven.

Een paar jaar geleden had ik een moeder op de koffie die enthousiast vertelde over The Passion.
Ik luisterde en vroeg wat zij hier zo mooi aan vond.
“Iedereen kan meelopen. Wat je ook gelooft, ook als je niet gelooft. “ en “Het kruis is toch een teken van hoop voor iedereen? “
“Wat bedoel je met hoop?” vroeg ik oprecht geïnteresseerd.
En daar viel het stil.

Ik vertelde haar dat ik moeite had met The Passion en waarom.
Er wordt een muziek en tv spektakel gemaakt van de meest indringende lijdensgeschiedenis ooit. Het meest kwetsbare en heilige deel van mijn geloof wordt in het openbaar uitgespeeld door bekende Nederlanders. Het zijn acteurs die normaal de naam van Jezus als vloek gebruiken, het christelijke geloof belachelijk maken of die in hun leven een andere god vereren. En terwijl ik dit schrijf raakt het mij, ik word er verdrietig van. Er wordt geen eer en glorie gegeven aan de Allerhoogste. Integendeel.

“Maar het Evangelie wordt toch verkondigd? “
dat hangt ervan af wat je onder het Evangelie verstaat. Ik heb het Evangelie niet gehoord.

Wel zie ik de vrucht tijdens de voorbereiding en de volgende dag na de uitvoering in het nieuws en op social media. Het gaat over wie het beste had geacteerd en het mooiste had gezongen. ''Zij (de cast) schitteren in The Passion 2022'' staat er op Instagram te lezen. En dat klopt. De boodschap van het Evangelie schittert niet. Ik lees ook nergens dat, zoals na de eerste toespraak van Petrus, het geweten is geraakt, dat er ogen zijn geopend en mensen zich bezorgd afvragen “als dit waar is…. wat moeten wij dan doen om gered te worden? “

Ik veroordeel niemand die kijkt naar The Passion. Maar wanneer je als leerkracht The Passion op school wilt laten zien dan hoop ik dat je je realiseert dat je iets laat zien wat voor sommige heel teer is. Je geeft aan de kinderen een beeld van de lijdensgeschiedenis mee die niet overeenkomt met wat we in de Bijbel lezen. Het kruis in de Bijbel is dan ook geen megagroot wit verlicht ereteken wat je door de stad kunt dragen. Het is een gruwelijk executie middel waaraan Jezus heeft geleden. Een symbool van vervloeking en schuld. Jezus heeft aan het kruis Zijn ziel uitgestort in de dood staat er in Jesaja 53:12. Gods toorn werd volledig over Hem uitgegoten, opdat de weg tot God de Vader vrijgemaakt zou worden voor een ieder die gelooft. Dit is niet te bevatten, laat staan na te spelen.

''Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek van de wet door voor ons een vloek te worden, want er staat geschreven: Vervloekt is ieder die aan een hout hangt'' (Galaten 3:13)

´´................ Hij heeft om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen en de schande veracht en zit nu aan de rechterhand van de troon van God. ´´ (Hebreeën 12:2)

Deel bericht :

3 comments on “The Passion (2)”

  1. De echte Passion vraagt geen meelopers. Door Zijn offer is het mogelijk om hoop en vrede (en vergeving) te krijgen. Meelopen met de Passion is wat anders dan een gezocht worden door Hem. En gevonden.

    Maar het kan iemand wel tot nadenken brengen natuurlijk/ Dat hoop ik dan maar.

  2. Ook ik heb grote moeite met het programma The Passion. Zoals jij het beschrijft ben ik het helemaal mee eens. Over Jezus Zijn lijden jezelf groot maken, ik kan en wil er niet naar kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook