OPROEP - Zwijg niet, maar SPREEK!!

13 april 2020
4 minuten leestijd

Er was eens een succesvolle zakenman die iets moois wilde kopen voor Moederdag.
Maar hij had geen idee wat.
Toen kwam hij zeer bijzondere vogels tegen.
deze  vogels konden dansen, zingen en zelfs praten.

Ze kosten wel 5000 euro per stuk, maar deze zakenman was zo enthousiast over dit cadeau dat hij er direct  2 kocht.
Hij zag er zo naar uit om zijn moeder hiermee te verrassen en stuurde ze meteen op.
Hij kon niet wachten om haar reactie te horen.
Dus toen hij op moederdag opbelde opbelde vroeg hij enthousiast:

”mama, mama wat vond u van de vogels?”
en zijn moeder zei:
”ze waren heerlijk”

”Neeee !!!’mama u had die vogels niet moeten opeten, deze vogels konden dansen, zingen en praten. Ze hebben wel 5000  euro per stuk gekost!”

En zijn moeder antwoordde:

Nou dan hadden ze maar iets moeten zeggen

Deze illustratie gebruikte Ben Carson tijdens een toespraak*. Hij wil hiermee aangeven wat er gebeurt als we ons niet meer uitspreken voor datgene waar we in geloven.

De zoon had moeten zeggen waar de vogels voor waren, de vogels zelf hadden kunnen spreken.
Zijn moeder had geen idee en toen zij ze had opgegeten was het te laat.

Waarom we niet meer zeggen waar wij in geloven 

We zijn vaak bang om anderen te kwetsen als we zeggen waar we voor staan. We doen niet meer ons best om te luisteren naar mensen die anders over dingen denken dan wij.

Dr. Ben Carson geeft aan dat als je iets te zeggen hebt tegen een grote groep mensen het eigenlijk onmogelijk is om iemand niet te beledigen.
Al zou je willen van niet.

Hij geeft daar een voorbeeld van hoe hij een keer een vergelijking maakte tussen het brein van een hond en het brein van een mens.
Na afloop kreeg Ben Carson de reactie van iemand die daardoor beledigd was. Hij zei dat hij zo toch echt niet over honden kon spreken.

Op zo’n moment als mensen iets horen wat hen kwetst of beledigt kunnen ze zich alleen daar nog maar op focussen. Daardoor missen de mensen de hele boodschap die jij wilde doorgeven.

Op deze manier zijn mensen bang geworden om te zeggen wat ze eigenlijk willen zeggen.

Dr. Ben Carson roept het Amerikaanse volk op om over die gevoeligheid heen te komen, omdat het mensen tegenhoudt om te zeggen wat ze werkelijk geloven.

Ik geloof dat niet alleen het Amerikaanse volk, maar ook Nederland daar een grote behoefte aan heeft.

Een schrijnend voorbeeld

Een goed voorbeeld is een tuin- en dierenbedrijf hier in Friesland die zich uitsprak over datgene waarin zij geloven.
Hoewel ze dat respectvol deden en geen enkele intentie hadden de persoon in kwestie te kwetsen noch te beledigen, gebeurde dit wel.

De persoon die beledigd was concentreerde zich alleen nog maar op dat ene stukje dat hij vanwege zijn homoseksuele geaardheid niet kon stage lopen bij het bedrijf waarbij hij op gesprek was geweest.

Hij had alleen nog maar oog voor dat ene wat kwetsend voor hem was.
Dit werd breed uitgemeten in de media met alle gevolgen van dien.

De eigenlijke boodschap, dat het bedrijf trouw wilde blijven aan Gods Woord en niet dingen wilden doen die tegen hun geweten in gaan,
ging compleet verloren.

De vraag aan de jongen om deze beslissing, om niet stage te komen lopen, te accepteren uit respect voor het gewetensbezwaar van de eigenaar van het bedrijf en zijn levensovertuiging, werd compleet genegeerd
Dit soort situaties zou ons er toe aan kunnen zetten om in het vervolg dus maar te zwijgen.
Daarom hier een oproep.

Een oproep voor jou, mij en onze kinderen

Als wij ons laten leiden door angst om anderen te kwetsen heeft dat tot gevolg dat we ons niet meer laten leiden door de Heere God en Zijn Woord. Als dat wat mensen over en tegen ons zeggen belangrijker voor ons is dan wat God van ons vraagt, verloochenen wij Hem!

De vraag is zijn wij bereid de prijs te betalen als we in een situatie komen waar  we op dienen te komen voor wat waar is?

Luisteren jij en ik  met respect naar anderen die ons tegen de haren in strijken met hun standpunt of mening?
Proberen jij en ik hun boodschap te vatten die ze willen overbrengen of concentreren we ons alleen op dat ene wat zo beledigend overkwam?

Als wij bij onszelf beginnen mogen we daarna onze kinderen hierin onderwijzen

En laten wij bidden dat als het moment daar is, dat wij de moed mogen hebben om in vrijmoedigheid en wijsheid van de waarheid te getuigen.
* Onderstaande toespraak van dr. Ben Carsonis is gehouden tijdens het National Prayer Breakfast

Deel bericht :

4 comments on “OPROEP - Zwijg niet, maar SPREEK!!”

 1. Als het bedrijf trouw had willen zijn aan Gods Woord, dan hadden ze die jongen met open armen ontvangen. Heb uw naaste lief als uzelf geldt niet alleen voor naasten die precies zo denken als jij. Iets minder oordelen (ook al zo'n Bijbelse opdracht) en iets meer liefhebben zou een hele hoop verdriet en kwaad in deze wereld schelen. Het idee dat je mensen uit je wereld bant, er niet eens samen mee wilt werken omdat ze er andere ideeën op na houden dan jij, komt in elk geval niet bij Jezus vandaan. Het hele stuk over of homoseksualiteit een zonde is ga ik mijn vingers nu niet aan branden, maar als dat je overtuiging is, kun je misschien beter een voorbeeld nemen aan Jezus die bij tollenaars thuis ging eten. Als je iedereen uit de weg gaat die anders denkt, krijg je ook nooit de kans om de boodschap van God door te geven en een licht te zijn in deze wereld.

  1. Bedankt voor je reactie Sarah. In dit stuk gaat het mij er niet om of het bedrijf er wel of niet goed aan heeft gedaan om deze jongen niet stage te laten lopen.
   Ik geloof ook niet dat zij deze jongen uit de wereld willen bannen zoals je schrijft. In hun reactie vind ik niets van dat alles terug, zij hebben wel aangegeven dat zij dit vanuit hun geweten niet konden doen. Daarmee wilden zij trouw zijn aan Gods Woord. Een andere gelovige had misschien vanuit ditzelfde Woord wel een andere keuze gemaakt, maar waarom de ander op die keuze veroordelen? Je schrijft zelf over ‘minder oordelen’ en ‘meer liefhebben’, maar je schrijft tegelijk ook ''Als het bedrijf trouw had willen zijn aan Gods Woord, dan hadden ze die jongen met open armen ontvangen.'' Dat begrijp ik niet, mijn punt is dat wat jij hun verwijt in jouw reactie, je eigenlijk zelf doet. Ik geloof niet dat dat juiste houding is. Het maakt dat mensen ongeacht of zij christen zijn of niet, het zwijgen wordt opgelegd. Zij mogen zich eigenlijk niet meer uitspreken voor datgene waarin zij geloven. Wat ik door wil geven in dit stuk is dat je de ander in hun waarde mag laten ook al begrijp je hun keuze misschien niet of zou je zelf een andere keuze hebben gemaakt. Als christenen onderling zou je vanuit een open Bijbel een gesprek aan mogen gaan en vragen waarom de ander tot een dergelijk besluit is gekomen. Ik denk dat je dan veel verder komt.

 2. Dank voor je rake stuk! Uit angst zwijgen of uit beledigd zijn schreeuwen is beide niet goed.
  Bidden om Gods woorden in onze mond!

  1. Bedankt voor je reactie Carlien, je hebt helemaal gelijk bidden om Gods woorden is zo belangrijk.
   Gesproken in liefde, op het juiste moment en trouw aan Zijn Woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook