De legende van de zuurstok

12 november 2021
3 minuten leestijd

De legende van de zuurstok:

Zes jaar geleden plaatste ik een blog over de rood-wit gestreepte zuurstok die je ieder jaar rond kerst in de winkels vindt.

Ik schreef toen iets over de legende die achter deze zuurstokjes schuilgaat. Het gaat over een snoepman die zich afvroeg hoe hij de werkelijke betekenis van kerst met kinderen kon delen. Hij wilde de boodschap van het Evangelie voor hen zichtbaar maken. Dat was het gebed van deze snoepmaker. En zo kwam hij op een dag op het idee om rood- witte zuurstokjes te maken. Zuurstokjes die gebruikt konden worden om de werkelijke betekenis van kerst uit te leggen.

Wat zie je als je kijkt naar deze zuurstok?

  • De staf van een herder: De snoepmaker maakte de zuurstok in de vorm van een herdersstaf, want Jezus is de Goede Herder (Joh 10:11, 27-30)
  • De letter J: Als je de staf omdraait verandert de staf in  de letter ''J'' van Jezus (Luk 1:31).
  • De rots: De snoepmaker maakte de zuurstok hard, want dat zou kinderen eraan herinneren dat Jezus onze Rots is, Hij is sterk en onwankelbaar (Ps 31:3).
  • Rode striemen: Rode strepen symboliseren de kruisiging en het bloed dat Jezus vergoot voor onze zonden. Door Zijn bloed hebben we vergeving en nieuw leven ontvangen (1 Pet 2:24,25)
  • Wit: De witte strepen staan symbool voor de heiligheid van de Heere Jezus, Hij is zonder zonde (1 Joh 1:7, Heb 7:26).
  • Zoete geur van Christus: De zuurstok heeft een pepermuntsmaak. Pepermunt is net als hysop een kruid, dit werd in het oude testament gebruik om te offeren en om te reinigen (Ps 51:9).
  • Gebroken voor ons: als je in de zuurstok bijt dan breekt deze, de snoepmaker bedoelde dit als herinnering aan het feit dat Jezus Zijn lichaam voor ons verbroken werd toen Hij stierf aan het kruis (1 Kor 11:24).
  • Liefde van Christus: De zuurstok is bedoeld om weg te geven als een geschenk en staat daarmee symbool voor de liefde van Jezus toen Hij ons het geschenk van redding gaf (Joh 3:16).

Hoe kun je dit gedichtje gebruiken?

Je kunt bovenstaande uitleg bij de zuurstokjes gebruiken om het evangelie aan kinderen uit te leggen. Dit kun je doen tijdens de kerstdienst of een gezinsmoment thuis. Je kunt de gedichtjes vastmaken aan een zuurstok en uitdelen in de kerk, buurt, (zondags)school, maar het is ook geschikt als traktatie, boekenlegger, versiering of om als kerstkaart te versturen.

Omdat het zo veelzijdig is en wij de boodschap zo mooi vinden hebben we besloten het gedichtje een nieuw jasje te geven. Klik hier om naar de shop te gaan voor de boekenleggers met het gedichtje en klik hier wanneer je het digitale bestand wilt kopen om de boekenleggers zelf te maken. En deel zo net als de snoepmaker de boodschap van kerst met de mensen om je heen.

Deel bericht :

4 comments on “De legende van de zuurstok”

  1. Het is een legende inderdaad. Deze zuurstok komt uit Zweden. Plaatsje Gränna. Lees het maar eens na. Geen man, maar vrouw. De betekenis erbij is heel mooi en waar, maar ik weet niet of deze vrouw dát voor ogen had.

    1. Ik denk ook niet dat deze vrouw dit voor ogen had. Daarvoor is het een legende. We kunnen nooit zeker weten wie er weer door geïnspireerd werd om iets soortgelijks te maken met een andere gedachte. Het gaat daarom om de boodschap. Ik hoop dat mensen deze boodschap m.b.v. deze legende en dit gedichtje weer door kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook