Halloween tegenover het christelijk geloof

8 oktober 2022
3 minuten leestijd

Halloween wordt ook in Nederland steeds populairder. Van horrorclowns tot horrortochten, je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij. En wat steeds voorbij komt, wordt steeds gewoner. Niet iedereen is op de hoogte waar dit feest nu vandaan komt. Hieronder vind je een korte uitleg die je ook met je kinderen kunt bespreken, zodat zij begrijpen waarom je als christen dit feest niet mee kunt vieren.

Halloween Betekenis

De Kelten vierden ongeveer 2800 jaar geleden oudejaarsavond op 31 oktober, dit feest noemden ze Samhain. Dit was het einde van de zomer en de oogst. Behalve het vieren van het einde van de zomer, de oogst en het nieuwe jaar was er ook angst. Zij geloofden namelijk dat op deze laatste dag van het jaar, de zielen van de mensen die dat jaar gestorven waren, ronddwaalden. Zij zochten naar een  levend lichaam om in verder te kunnen leven.

Een feest vol angst

De mensen probeerden de geesten van deze doden te verjagen. Dit deden ze o.a. door zichzelf er zo eng mogelijk uit te laten zien. Ze verkleedden zich en droegen huiveringwekkende maskers, uitgeholde knolrapen lieten ze brandden bij hun huis en ze staken vuren aan. Ze hoopten dat ze op deze manier de dolende geesten konden afschrikken en op afstand konden houden. De mensen waren doodsbang. De Ierse immigranten die afstammen van de Kelten namen deze traditie mee naar de Verenigde staten. De knolrapen die daar moeilijk te krijgen waren werden vervangen door uitgeholde pompoenen. In de VS is het feest erg populair geworden en van daaruit weer overgewaaid naar andere landen in de wereld. Samhain wordt wereldwijd nog steeds gevierd met allerlei rituelen door satanisten, wicca (heksen) en paganisten.

Christenen en Halloween

Een feest waarbij angst en dood centraal staat is het tegenovergestelde wat christenen belijden: Jezus Christus heeft de dood overwonnen, Hij is het ware Licht Die alle duisternis verdrijft.
Voor hen die geloven is de angst voor de dood weggenomen. Christenen vieren niet de dood, maar het nieuwe leven wat Jezus geeft. Halloween is dus alles behalve een christelijk feest, dit staat lijnrecht tegenover wat christenen belijden. Maar dit feest biedt gelovigen wel de kans om te getuigen.

Evangeliseren tijdens Halloween

Juist in het donker valt het licht op. Wij mogen de boodschap van het Evangelie, het licht, verspreiden. In de webshop kun je kaarten vinden die je vast kunt maken aan iets lekkers of gewoons zo uit kunt delen. Aan de ene kant staat de Bijbeltekst uit Johannes 8:12 en aan de andere kant staat de boodschap van het Evangelie in gedichtvorm. In het gedicht komt ook naar voren dat Halloween een feest is van angst en dood en tegenover het ware Licht staat. Komen er kinderen aan je deur? Maak dan van de gelegenheid gebruik en wijs de kinderen op de Heere Jezus.

Deel bericht :

4 comments on “Halloween tegenover het christelijk geloof”

 1. Dank voor je duidelijke uitleg, Amanda!
  Fijn om me er zo op voor te kunnen bereiden als ik er met mijn klas over in gesprek ga.

  Hartelijke groeten van Marjet.

  1. Bedankt voor je reactie Marjet en wat fijn om te lezen dat je er gebruik van kunt maken.
   Ik wens je veel zegen toe. Hartelijke groet, Amanda

 2. Prachtig verwoord en bedankt voor de uitleg. Ik ga deze zeker meenemen naar onze kinderen, en de mensen om ons heen.

  Gods zegen.

  Groetjes Marion

  1. Dankjewel voor je reactie Marion en wat leuk om te lezen dat je er wat aan hebt.
   Jij ook veel zegen toegewenst.
   Groet,
   Amanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook