GEZIN - Bijbelteksten uit je hoofd leren (TIPS)

12 november 2020
4 minuten leestijd

Bijbelteksten uit je hoofd leren  is de manier om het Woord van God rijkelijk in je te laten wonen en dat is precies de opdracht die we in de Bijbel vinden (o.a. Kol 3:16).
Ik kan nu een hele blog schrijven waarom dit zo belangrijk is en de waarde daarvan voor jezelf en als gezin, maar ik laat het nu even bij de praktische kant.

Hoe doe je dat ?

Om Bijbelteksten aan te leren gebruiken wij thuis de methode van Charlotte Mason.
Ik moet eerlijk bekennen dat wij niet iedere week een nieuwe Bijbeltekst aanleren.
Dat redden we gewoon niet. In het begin kwam er regelmatig een nieuwe tekst bij, maar nu niet meer, want je moet de oude ook blijven onthouden.
Met het Charlotte Mason systeem gaat dat best goed, maar dan moet je het wel trouw doen.
Nu de kinderen wat ouder zijn en de activiteiten toenemen, schiet dat er wel eens bij in.
Toch is het wel een automatisme geworden en oefenen we nog steeds onze Bijbelteksten en er komen nog steeds nieuwe bij.

Ik kan je alleen maar aanraden daar ook mee te beginnen als je kinderen nog jong zijn!!
Dan raak je er met elkaar aan gewend en je leert de teksten zelf ook.

De keuze van de teksten maken wij op basis van verschillende onderwerpen bijv. bijbelteksten die iets zeggen over de Heere God (of de Heere Jezus), beloften voor Gods kinderen, waarschuwingen, waarheden over Gods Wezen, Zijn Woord enz.

Vind je het lastig om te bedenken welke Bijbellteksten je moet kiezen om te leren? Kijk dan eens hier((klik). Verschillende Bijbelteksten kant en klaar in een PDF document. Je moet ze dubbelzijdig printen, dan krijg je aan de ene kant de Bijbeltekst en aan de andere kant de Schriftplaats.

Tips

Hieronder een aantal tips om thuis te beginnen met Bijlteksten uit je hoofd leren:

  • Zijn de teksten nog te lang? Verdeel de Bijbelteksten dan in stukjes en leer één stukje per keer. Je kunt ook op losse kaartjes de gedeelten opschrijven, dat kan zelfs per woord.
  • Voor jonge kinderen helpt het om er een gebaar bij te bedenken.
  • Je kunt een tekening maken over de Bijbeltekst of verschillende plaatjes voor diverse woorden bedenken. Vooral voor beelddenkers werkt dit goed.
  • Een kijktafel helpt ook om de Bijbeltekst visueel te maken.
  • Bedenk een eenvoudig wijsje bij de Bijbeltekst (kan ook van een bestaand liedje), door te zingen kun je het beter onthouden.
  • Zorg dat het bijbelteksten uit je hoofd leren op een vast moment gebeurt, voor of na het eten is een geschikt moment. Dan kun je er een vaste gewoonte van maken.
  • Heb je het een poosje verwaarloosd? Pak het dan gewoon weer op en begin opnieuw. Als je dan weer opnieuw begint wees dan vooral in het begin trouw in het Bijbelteksten opzeggen, zodat je snel weer in het ritme komt.
  • Schrijf de Bijbeltekst op een memobord die in de woonkamer hangt of schrijf ze op stickynotes en hang deze op plaatsen waar je veel komt: toilet, douche, computer, keuken enz.
  • Pas de Bijbelteksten toe in je dagelijkse leven. Als zich een situatie voordoet waar de Bijbeltekst van op toepassing is, wijs daar dan op en breng het in praktijk als dat aan de orde is bij bijv. een waarschuwing of opdracht (gebod).
  • Bid voor de bijbeltekesten die je samen leert. Vraag of God er gebruik van wil maken door ze in herinnering te brengen op het moment dat het er toe doet. Dat het bewaart mag worden in het hart en dat ook anderen er door bemoedigd mogen worden.
  • Leer twee of meer Bijbelteksten die aansluiten uit het hoofd (zie foto hieronder). Zo hebben wij o.a. Spreuken 3:4,5,6 en 7 uit het hoofd geleerd en Jacobus 4:7,8 . Dan zaten we dus een paar weken in hetzelfde bijbelgedeelte. De teksten blijven beter hangen en je kunt dieper op de betekenis in gaan en de Bijbelteksten blijven meer in hun context.

Leren jullie thuis ook Bijbelteksten met elkaar uit het hoofd, hoe gaat dat bij jullie? En misschien heb je nog tips voor ons?


Deel bericht :

14 comments on “GEZIN - Bijbelteksten uit je hoofd leren (TIPS)”

  1. Wij lezen de gezinskalender van Interkerk, 's ochtends bij het ontbijt. Daar geven ze elke zondag een nieuwe tekst op, die op zondag wordt uitgelegd qua inhoud en de overige dagen leer je ze met de kinderen, aan het eind van de week zit de tekst er meestal goed in.

    1. Bedankt voor je reactie, de gezinskalender van Interkerk kennen wij. Wij hebben deze ook een poosje gebruikt. Een nadeel vond ik dat er geen (chrono)logische volgorde in de aangeboden Bijbelverhalen zit. Het kon zo van verhalen uit het OT naar het NT springen. Dat vonden wij verwarrend voor onze kinderen, omdat ze zo niet echt zicht kregen op de rode draad die door de Bijbel heen loopt en verhalen en gebeurtenissen met elkaar verbindt. Daarnaast is het op deze manier lastig voor hen om de verhalen in een (tijds)kader plaatsen. Maar dat is persoonlijk, één van onze kinderen heeft sowieso moeite met o.a. de volgorde en dan let je daar misschien wel extra op. Voor het aanleren van Bijbelteksten kan ik mij voorstellen dat het best handig kan zijn.

    1. Hoi Jessica, je bedoelt denk ik van het PDF document? Dat heb ik zelf niet gemaakt, maar op internet gevonden. Ik kan het dus ook niet veranderen helaas, maar goed dat je er even op hebt gewezen. Degene die er gebruik van maken kunnen er dan rekening mee houden.

  2. Hoi Wat een mooi systeem! Fijn dat je een kant en klaar pdf document deelt met Bijbelteksten. Waar koop je trouwens het bakje waar je het in kan doen?

    1. Bedankt voor je reactie!
      Ik kocht het bakje bij de Hema. Officieel is het volgens mij voor adressen. De kaartjes kun je ook al navulling er los bij kopen.

    1. Hoi Rianne, Bedankt voor je reactie. Deze methode werkt bij ons goed, vooral de herhaling die erin zit om eerder aangeleerde teksten niet te vergeten. Je moet er alleen even in komen met elkaar en een manier vinden die goed bij je gezin past.

  3. Hoi Amanda,

    Wij gebruiken deze methode ook. Ik loop nu alleen een beetje 'vast', doordat er veel teksten in zitten die de jongste niet 'meegeleerd' heeft. Ik weet nu niet goed of ik alle teksten weer opnieuw aan moet leren, of dat zij ze gaandeweg ook allemaal zal leren.

    Maar dat het belangrijk is, deel ik helemaal. En het is ook prachtig als ik de kinderen op zie veren wanneer er een bekende tekst wordt genoemd tijdens de dienst ofzo.

    Groetjes!
    Mirjam

    1. Hey Mirjam,
      Ik herken je probleem wel een beetje. Hier is het verschil tussen de jongste en de oudste ook best groot.
      Sommige teksten die al verschoven zijn naar het maandvakje blijken na verloop van tijd door de jongste nog helemaal niet te zijn gememoriseerd en worden dus als ''nieuw'' ervaren.
      Wij gaan hier gewoon verder en helpen de jongste dan extra om de tekst op te zeggen, geven haar wat meer tijd en laten de tekst soms de volgende dag alleen voor haar nog een keer terug komen. We hebben nu wel het idee om het voor onze oudste iets moeilijker te maken, maar hoe en wat precies weten wij nog niet. Het ritme erin houden vind ik het belangrijkste, in ieder geval goed om elkaar als gezinnen daarin aan te moedigen en tips te delen!
      Groetjes Amanda

  4. Wij gebruiken de kalenders van 'wordt een echte bijbelkenner' als leidraad. De teksten leren we wel uit de vertaling die we aan tafel en in de kerk ook gebruiken anders wordt het wel erg ingewikkeld.
    We hebben er twee en die wissel ik elk jaar af.
    De week tekst schrijf ik dan met een krijtstift op de spiegel boven de eettafel. Naast de te leren psalmen.
    Ook hier zijn er perioden dat het er bij in schiet.
    Komdende zondag starten we net de Jesse tree en heeft dat de komende week onze volle aandacht en verdwijnt het leren van teksten iets naar de achtergrond

    1. Bedankt voor de tip Jessica en wat een mooi idee om de tekst met een krijtstift op de spiegel te schrijven!
      Voor jullie een hele gezegende adventstijd met elkaar toegewenst en leuk dat je even een berichtje hebt achtergelaten.

  5. Ha Amanda,

    Mooi! Ik heb ook deze methode staan en er zitten al veel teksten in, maar ik vind het ook wel lastig om het gestructureerd op te pakken. Dus bedankt voor deze reminder!

    Hartelijke groetjes,
    Lisanne

    1. Ja soms heb je dat even nodig om weer aangespoord te worden, zo gaat dat hier ook. Het moet echt een ritueel worden en dat kost tijd, want je moet eerst ook uitvinden wat bij je gezin past: hoe groot is de spanningsboog na het eten? en hoeveel tekst kunnen ze onthouden? Ik merk wel dat als je gewoon start en het volhoudt je er toch een bepaald ritme in krijgt en ik vind het mooi om zo ook gehoor te geven aan de opdracht in de bijbel om het Woord op te bergen in je hart. Groetjes Amanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook